Nieuws/Vrouw
965630595
Vrouw

Phaedra: 'Ik zat zelf ook ooit in de abortuskliniek…'

Stef Nagel

Stef Nagel

'Ik vind dat vrouwen een verplichte counseling moeten krijgen voor ze naar een abortuskliniek kunnen", vertelde Carla Dik-Faber van de ChristenUnie in het programma Dit is de Dag, waar ik gastcommentator was. Het ongeboren leven moet nog beter beschermd worden, beweerde ze, want vrouwen weten soms helemaal niet wat er allemaal mogelijk is. Het leek wel alsof we weer in de jaren zeventig waren. Ik voelde bijna de boosheid van generaties Dolle Mina's in mijn buik.

Stef Nagel

Stef Nagel

ChristenUnie Carla is vergeten hoe het is om zwanger te zijn. Of misschien zelfs wel dat we in 2016 leven, met een wereldwijd web tot onze beschikking. Dat er geen vrouw bestaat die zomaar even een abortus komt halen. Alsof het niks is. Alsof vrouwen daar niet heel erg goed over nadenken.

Google 'abortus' en je vindt heel erg veel info over abortus. Over hoe, waar en wat je maar wil weten. Lotgenotenverhalen van vrouwen van alle leeftijden, het is allemaal in hapklare brokken aanwezig. Het is in Nederland al gewoon supergoed geregeld. Dit bizarre voorstel van de ChristenUnie is een verkapte poging abortus weer ter discussie te stellen.

Tja. En zo kwam het, dat ik mijzelf ineens op de nationale radio prime time hoorde vertellen dat ik zelf ook ooit in de abortuskliniek zat. Studerend nog, 25 jaar, totaal onverwachts zwanger. Eerst ging ik naar de huisarts, zij verwees me door naar de kliniek. Eenmaal daar zag ik in de wachtkamer een meisje van 15 met haar moeder.

En ik vond mezelf te jong om moeder te worden. Ik zat er en wist eigenlijk al: er gaat geen abortus bij mij plaatsvinden. Vervolgens was er een gesprek met ons beiden. Mijn man zei: "Ik wil het kind wel hoor." Ik piepte nog iets als: "Maar ik wil een carrière." Vervolgens stuurde ze ons naar huis met de woorden: ga nu maar eens een week denken dat je het wèl wil. In de auto terug naar huis was het duidelijk. We gingen ervoor. Acht maanden later stuurden we als dank een geboortekaartje naar de abortuskliniek. Onze zoon is inmiddels bijna 18.

WIE IS PHAEDRA?

Phaedra Werkhoven (44) is moeder van vier kinderen tussen de 9 en 17, hoofdredacteur van maandblad Fabulous Mama & Family en schrijfster van boeken over opvoeden en social media. "Eigenlijk kun je alles van me verwachten, behalve een column over voetbal. Ik ben eerlijk, recht voor zijn raap en kan er soms met gestrekt been ingaan. Het is mijn missie om iets in beweging te brengen bij de lezers, om ze aan het denken te zetten. Of ze nu moeten lachen, huilen of dat hun hartslag naar onbekende hoogte stijgt: zolang er maar iets gebeurt."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.