Nieuws/Vrouw
966135
Vrouw

Slutshaming

Nare spelletjes op Twitter

Door het internet raken we steeds ongeremder en ongerijmder in onze uitlatingen en dat resulteert steeds vaker in een potje viswijven gekijf.

Wij, vrouwen kunnen er iets van. Door evenveel mannen als vrouwen worden dames voor hoer en slet uitgemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Sussex, dat ruim zes miljoen tweets bekeek. Ruim 18 % van de berichten bleek haatdragende boodschappen te bevatten tegen vrouwen. Dit fenomeen wordt ook wel 'slutshaming' genoemd.

Enkele voorbeelden van tweets die dames naar elkaar stuurden:

  • 'Ik vind het niet eerlijk dat ik geen verkrachtingsmopjes mag maken omdat jij 16 jaar geleden al besloot een slet te zijn'
  • 'Er is altijd die ene irritante slet die doet alsof ze onschuldig is'
  • 'Dat is niet posteren dat, dat is een hoer spelen in iemands kelder'
  • 'Ik ga zijn hoer spelen en niet werken want dat is het enige waar ik goed in ben'

Niet mals

De kritiek die we op Twitter op een ander kunnen hebben is niet mals. Zo ondervond ook de Engelse comédienne Sarah Millican. Nadat zij op de laatste BAFTA's uitreikingen in Londen verscheen in een bloemetjesjurk, kon dat menig twitteraar niet bekoren en werd zij wereldwijd met de grond gelijk gemaakt. 

Millican kreeg enorme bagger over zich heen. Dit was zelfs zo erg dat ze reageerde via een column. Hierin veegt ze de vloer aan met al die 'anonieme' negatieve tweets. De comédienne zegt zelf wel te bepalen wat ze wel en niet aantrekt en dat ze niet zit te wachten op het totaal ongefundeerde commentaar van allerlei mensen via een social netwerk. Ze vindt het belachelijk dat mensen haar beoordelen puur op haar kledingkeuze en uiterlijk.

Bedreigingen en misbruik

De resultaten van het onderzoek zijn verontrustend te noemen. Steeds meer vrouwen gebruiken woorden die vroeger alleen door mannen in hun mond werden genomen om de vrouwen naar beneden te halen. Meer vrouwen lijken het slachtoffer te worden van bedreigingen en misbruik op het net. Dit treft hen volgens het onderzoek meer dan de heren.