Vrouw/VROUW magazine
967637301
VROUW magazine

VROUW Magazine

Recept voor op de barbecue: great balls of fire

Great balls of fire.

Great balls of fire.

Culi-expert Marjolein: „Voetbal; je moet er wat mee hebben. Dat heb ik niet. Maar elke reden om een feestje te vieren, grijp ik aan tegenwoordig. Dus kom maar door met die (bitter)ballen. Of met de Great Balls of Fire van barbecue-keizer Jord Althuizen.”

Great balls of fire.

Great balls of fire.

Ingrediënten

~ 500 g gehakt, half om half

~ 75 g panko

~ 2 eieren

~ 25 g robuuste barbecuesaus

~ 12 plakken ontbijtspek

~ Voor de kersensaus: ½ ui, fijngesnipperd

~ 3 takjes tijm, blaadjes fijngehakt

~ 1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt

~ 1 pot kersen op sap (± 600 g, uitlekgewicht ± 300 g)

~ 300 ml barbecuesaus

~ 2 el witte wijnazijn

~ 1 handje rookhoutsnippers, geweekt in water

Bereiding

Meng voor de gehaktballen alle ingrediënten, behalve het ontbijtspek, en kneed tot een samenhangend geheel. Verdeel het gehakt in vier porties en draai hier ballen van. Omwikkel elke bal met drie plakken ontbijtspek en zet minimaal 1 uur in de koelkast.

Bereid een barbecue met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 160 °C. Leg de uitgelekte rookhoutsnippers op de gloeiende kolen en leg de gehaktballen op het rooster. Sluit de deksel en rook de gehaktballen ongeveer 1 uur en 15 minuten, tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 70 °C.

Zet ondertussen de ui met de tijm en rozemarijn op in het sap van de kersen en kook dit in tot bijna al het vocht is verdampt. Voeg de barbecuesaus en kersen toe en breng op smaak met de witte wijnazijn. Serveer de saus bij de ballen.

Dit recept staat in het nieuwe VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf). Als premiumlid kun je het ook (soms al eerder) online lezen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.