Vrouw/Columns & Opinie
96845472
Columns & Opinie

'Als je het moederschap als een baan ziet, dan klopt er iets niet met je'

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over het bericht dat het moederschap gelijk zou staan aan 2,5 fulltime baan. Dat althans is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek onder 2000 moeders. Hoewel online heel veel moeders zich door het bericht eindelijk gezien voelden, zagen ook aardig wat moeders gelukkig de gekte van het bericht in.

Ik heb er moeite mee, je taken als moeder omschrijven als een 'fulltime baan'. Zeker, het kan af en toe een behoorlijke opgave zijn. Vooral zo tegen etenstijd, als iedereen honger heeft, moe is en jij je weer eens in een vlaag van verstandverbijstering hebt gewaagd aan een nieuw recept waar je totaal niet uitkomt. Dan kan het weleens wringen.

Onvoldoendes

Dan kun je daar net even niet die zingende Elsa-pop van je kleuter bij hebben. Of een mail van de mentor van je zoon dat er toch echt een paar onvoldoendes teveel op de lijst staan. Dan kun je zomaar in snikken uitbarsten en vragen of iedereen je nou alsjeblieft even met rust wil laten.

Een fulltime baan? Voor zover ik weet kan een mens er daar in principe maar één van hebben. Moeders hebben er dus 2,5, stelt het onderzoek. En dan werk ik, net zoals zoveel andere vrouwen, ook nog eens bijna fulltime. Dan hebben we het dus over 3,5 fulltime banen.

Kinderdagverblijf

Maar aangezien ik het gemiddelde van 1,7 kinderen ook nog eens met 1,3 kind overschrijd, durf ik zomaar te stellen dat ik er er dus nog minstens 1 fulltime baan extra bij heb; 4,5 fulltime banen dus. Uitgaande van een 36-urige werkweek, ben ik dus 162 uur in touw. En omdat een week 168 uur telt, slaap ik dus 6 uur.

Het is onzin. Dat weten we allemaal. Als je kind lekker buiten speelt met vriendjes, ben jij niet aan het werk als moeder. En ook niet als ze tv kijken of hun ogen vierkant staren op een schermpje. Als ze op een kinderdagverblijf, crèche of school zitten, moeder jij niet.

Luizenpluizen

En ook niet als ze slapen. Ja, ze maken je weleens een paar keer per nacht wakker. En je moet wel eens luizenpluizen op school of meehelpen met de sportdag. Of je helpt met huiswerk of je voert een boterham omdat er weer eens niet goed gegeten wordt. Maar je gelooft toch zeker niet dat je je hier fulltime mee bezig houdt?

Ik zie dagelijks honderden moeders lekker socializen met vage kennissen en dikke vriendinnen op Facebook. We sporten, Netflixen ons een slag in de rondte, gaan naar sauna's, plannen weekendjes weg met onze partners, gaan uit eten met zussen, we winkelen... Die me-time dwingen we tegenwoordig wel af.

Prullenbak

Daarnaast hebben we de vaders die, in tegenstelling tot vroeger, aan hun haren bij de opvoeding en verzorging worden gesleept. Terecht hoor. Maar vergeet dan ook niet in de klaagzang over de fulltime-baan mee te nemen dat je man de kinderen iedere avond naar bed brengt. Of op zaterdag naar de hockey en/of de voetbal gaat met je sportieve talentje(s).

Als je het moederschap als een baan ziet, dan klopt er iets niet met je. Het is een prachtige taak die zeker tijdrovend is, maar waar je - zo bewijzen talloze vrouwen - nog prima een (fulltime) baan naast kunt hebben. En dan heb ik het dus niet over moeders die voor een ziek of hulpbehoevend kind zorgen. Want die hebben er écht een dagtaak aan. Dus de prullenbak in met dat Amerikaanse onderzoek. En nu weer door met werken.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.