Vrouw/Mama
971405621
Mama

'Mijn tepels staan in de fik, op mijn broek zitten vlekken'

Vol verbazing kijk ik naar mijn vingers op het toetsenbord. Mijn laptop staat op tafel tussen de zoogcompressen, spuugdoekjes, hydrofiele luiers en zelfhulpboeken voor nieuwe mama’s. Mijn tepels staan in de fik, op mijn broek zitten vlekken en ik draag al ruim twee weken geen make-up meer. Achter me staat de kinderwagen (model 2014) met een slapende Willem. Te slapen ja, halleluja, hij kan het wel! Op 21 oktober ben ik moeder geworden en waar ik dacht te landen op een roze wolk, ben ik eerder in een knalblauwe rollercoaster gestapt.

Van tevoren had ik geen idee. Uiteraard wist ik dat er een baby op komst was en daar keek ik enorm naar uit. Ik bereidde me voor op poepluiers, bergen was en slapeloze nachten. En die kwamen er. Allemaal. Maar ik had nooit kunnen bedenken hoe het werkelijk zou zijn.

Ontzettend onzeker

Natuurlijk zijn alle clichés waar, Willem is de knapste en liefste baby die ik ooit heb gezien, hij is echt ons wonder. Elke keer als die grote blauwe ogen mij aankijken, vergeet ik de momenten waarop ik huilend naast zijn wiegje zat. Zit. Want poehee dames, het is best hard werken zo’n newborn. Wat kan het heftig zijn en wat maakt het moederschap me soms ontzettend onzeker.

Ik kan uren verliefd naar het slapende koppie van onze Willem kijken. Ik ken ieder haartje op zijn hoofd, elke frons, iedere uitdrukking. Al zijn geluidjes neem ik in me op en leer ik steeds beter kennen. Stukje bij beetje leer ik Willem kennen en zie ik wat hij nodig heeft, en wanneer. Maar er zijn ook momenten (vaak) waarop ik het niet zie. Dat hij huilt en dat ik met hem meehuil.

Eigen beeld

Eigen beeld

Samen snikkend in slaap

Omdat ik het niet meer weet, omdat ik niet snap waarom hij niet wil slapen. Dan vallen we samen snikkend in slaap, zijn kleine lijfje opgekruld tegen het mijne aan. En dan maakt het allemaal even niet meer uit hoeveel berichtjes ik niet beantwoord heb, dat de was nog gedaan moet worden en dat er geen brood meer in huis is.

En elke dag gaat het beter, wordt het leuker, wordt hij nog knapper en liever. Vandaag is een mijlpaal, ik zit te schrijven terwijl hij slaapt. Dit is onze Willem, geboren op 21 oktober na een supersnelle bevalling van 4,5 uur. Hij woog 3655 gram en heeft een goede bos met haar. We zijn stapelgek op hem, zelfs ’s nachts na tweeën...

Eigen beeld

Eigen beeld

OVER 'HELP, IK WORD MOEDER!'

Deze blog is van Marloes Grimbergen (34), die dit jaar voor het eerst moeder is geworden. Marloes leefde ruim vijf jaar als vrolijke single in Amsterdam, tot ze eind 2015 haar grote liefde vond. Drie maanden later was ze zwanger en inmiddels bevindt zij zich in de voor haar hele nieuwe wereld van het moeder zijn. Voor VROUW.nl neemt ze je mee op haar avontuur.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.