Nieuws/Vrouw
972031096
Vrouw

Sonja liep Mars voor het Leven: Er wordt te luchtig gedacht over abortus

Sonja Ravenhorst

Sonja Ravenhorst

Afgelopen weekend verzamelden zich ruim 10.000 mensen op het Malieveld in Den Haag voor de Mars voor het Leven. Door middel van deze stille tocht, wordt er aandacht gevraagd voor het stoppen van abortus en euthanasie. Deelnemer Sonja Ravenhorst (33), getrouwd en twee kinderen: "Ik wil niet langer zwijgen."

Sonja Ravenhorst

Sonja Ravenhorst

De Mars voor het Leven wordt al 25 jaar georganiseerd door de stichting Schreeuw om Leven, maar ditmaal was de opkomst groter dan ooit. Het doel van deze beweging is abortus en euthanasie stoppen, en meer investeren in alternatieven, bewustwording en bemoediging om zwangerschappen te voltooien.

Niet langer zwijgen

Sonja is christen en vertelt dat het de eerste keer is dat ze meeliep met de mars. Via Facebook stuitte ze op het evenement. "Ik heb zelf niet veel met massaliteit en vermijd grootschalige evenementen liever. Maar ik sta voor het leven en vind het onbegrijpelijk dat er zo’n 31.000 abortussen per jaar gepleegd worden. Daarom besloten mijn man en ik mee te lopen."

Ze voelde een verbondenheid met alle anderen die meeliepen. "Erg mooi om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor levensbescherming. Ik vond dat ik niet langer kon zwijgen. Wij moeten onze stem laten horen, zeker om de organisatie te steunen die zich hier al jaren voor inzet."

Seks

Voor Sonja is God het begin en het eind van het leven. Abortus is in haar ogen dan ook geen optie. "Ik zou die keuze niet mogen maken, en ik hoef - mocht ik nog een keer zwanger worden op een ongewenst tijdstip - door mijn geloof de keuze ook nooit te maken; God bepaalt immers ons levenseinde. En dat is voor mij een heel bevrijdend gevoel."

Sonja stelt dat de maatschappij te veel nadruk legt op het individu en het maken van eigen keuzes. "Tegenwoordig wordt er zoveel aandacht gevestigd op het individu en op het vrije moraal, en lijkt het normaal om met heel veel mensen seks te hebben. Die vrijheid klinkt mooi, maar brengt volgens mij ook veel verdriet met zich mee. Want ik zie een sterk verband tussen het aantal abortussen en het vrije moraal dat er is."

Exclusief

"Er moet gewerkt worden aan hulpverlening voor meisjes en vrouwen die ongewenst zwanger zijn, maar ook de maatschappelijke discussie moet aangepakt worden. Als seksualiteit exclusief zou zijn binnen een relatie met liefde en trouw voor de rest van je leven, zou het aantal ongewenste zwangerschappen naar mijn idee ook veel lager zijn. Want dan is de mogelijkheid om een kindje te kunnen ontvangen veel groter."

Sonja werkte jarenlang in de jeugdhulpverlening en zag daar heftige situaties. "Ik heb te maken gehad met ernstige gevallen van tienermoeders die uit een slechte thuissituatie kwamen. Ik kan me wel voorstellen dat zij dan het gevoel krijgen dat abortus de beste oplossing is."

Hulpverlening

Maar vanuit haar geloof is dat juist niet het geval. "Ik vind dat er meer nadruk moet komen te liggen op het feit dat er een keuze is voor vrouwen die ongewenst zwanger raken.

Je kunt het laten weghalen, maar je kunt ook kiezen voor hulpverlening om het kindje op een zo goed mogelijke manier ter wereld te laten komen. Nu is de meest voor de hand liggende keuze in zulke gevallen abortus. En dat moet veranderen."

Verdriet

Een van de dingen die haar zo aangrijpen, is het verdriet dat vrouwen die wel abortus hebben laten plegen met zich meedragen. "Je hoort zo vaak verhalen van tienermoeders die zoveel verdriet hebben van de keuze die ze hebben gemaakt omdat ze de situatie niet konden overzien. Er wordt te gemakkelijk gedacht over het plegen van abortus.

Terwijl het een ontzettend ingrijpende gebeurtenis is. Binnen de kerkmuren wordt er altijd al gebeden voor het stoppen van abortus, en nu is het tijd om deze boodschap nog meer buiten de kerk ten gehore te brengen. Er wordt nog steeds te luchtig gedacht en gesproken over abortus. En dat moet echt veranderen."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.