Nieuws/Vrouw
976496703
Vrouw

Liesbeth (45): Ook zonder kinderen kun je een vervuld leven hebben

Liesbeth Smit (45)

Liesbeth Smit (45)

Liesbeth Smit (45) wilde graag kinderen, maar het is er nooit van gekomen. Wel 'hoort' ze altijd een oorverdovende stilte als het over (on)bewust kinderloosheid gaat. Om die stilte te doorbreken schreef ze het boek Echte vrouwen krijgen een kind, dat vandaag uitkomt. Wij stelden haar zes vragen.

Liesbeth Smit (45)

Liesbeth Smit (45)

Om maar meteen de knuppel in het hoenderhok te gooien: 'Waarom heb jij geen kinderen?'

"Haha, daar is 'ie al! Nou, heel simpel: omdat ik toen de tijd rijp was niet de juiste partner had. Dat is de enige reden. Ik had ze graag gewild, hoor. Als ik dan aan mensen vertelde dat het me weleens verdrietig maakte, dan kreeg ik te horen dat ik 'niet zo kritisch met mannen moest zijn'. Pardon? Niet zo kritisch zijn? Moet ik dan maar met de eerste de beste aan een kind beginnen? Echt niet. Het is helemaal prima zo."

Kreeg/krijg je vaak nare vragen of opmerkingen over je kinderloosheid?

"Nou en of! Maar ik ben geen boze kinderloze vrouw. Als ik mijn twijfel over kinderen uitsprak, stond de reactie 'Daar krijg je spijt van' op nummer één. Alsof elke vrouw op de wereld is gezet om kinderen te krijgen. Ik merkte dat praten over kinderloosheid stroef ging, en nog steeds gaat, en dat je je als kinderloze vrouw al snel moet verdedigen. Vaak is de reden waarom iemand kinderen heeft veel persoonlijker dan het zwart-witte 'kan niet' of 'wil niet'. Ik wil met mijn boek ruimte creëren voor deze verhalen."

Veroordelen mensen jou weleens voor het feit dat je geen kinderen hebt?

"Ik denk het wel. Er zijn altijd mensen die er het hunne van denken. Maar ik veroordeel vrouwen die wel moeder zijn ook niet. En ik krijg ook heel veel lieve, leuke reacties van vrouwen met kinderen."

Zijn er momenten waarop je het jammer vindt dat je geen kinderen hebt?

"Absoluut. Soms zie ik een moeder met haar dochter door het winkelcentrum lopen, met tassen aan hun arm. Lekker shoppen en samen wat drinken. Dan denk ik: 'Dat zal ik dus nooit ervaren met mijn eigen kind'. Gelukkig heb ik wel een nichtje, waar ik dat later hopelijk mee kan gaan doen. Het is niet het onderwerp van de dag, hoor. Maar die kleine momentjes zijn er wel."

Wat maakt jou een gelukkig mens, zonder kinderen?

"Dit is dus de taboevraag, waaruit, als ik hier antwoord op geef, vaak boze reacties kunnen voortkomen. Met mijn antwoord wil ik niet van de daken schreeuwen dat het leven leuker is zonder kinderen, maar dat het ook als vrouw zonder kinderen gewoon heel goed mogelijk is om een tof, vervuld leven te hebben.

Ik kan bijvoorbeeld volop genieten van mijn vrijheid en reizen wanneer ik wil. Reizen is mijn grote passie. En ik vind kinderen krijgen ook echt wel een heel grote verantwoordelijkheid. De terechte zorgen die kinderen met zich meebrengen, heb ik niet."

Is jouw boek ook leuk voor moeders?

"Dat denk ik wel! Ik open met een brief aan hen en hoop dat zij zich ook herkennen in de dingen die ik schrijf, omdat ze vrouw zijn. Het is absoluut geen boek tegen moeders, maar voor álle vrouwen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.