977843
Vrouw

Vrouwelijk SGP-raadslid bereidt vergaderingen voor tijdens schooltijd

Lilian Janse stelt gezin voorop

Een gemakkelijke trui, een spijkerbroek en een paar lila plastic schoenen van het comfortabele soort. De eerste vrouw die de gelederen van de SGP binnendrong en ook daadwerkelijk een zetel veroverde in de gemeenteraad van Vlissingen, houdt van eenvoudig.

„Ik ben minder streng dan mijn ouders waren als het om kleding gaat”, legt Lilian Janse uit. „Ik draag graag rokken, maar als het wat killer is of als ik ’s morgens vroeg de kranten rondbreng, dan kies ik voor warmte en gemak.”

Onorthodox

Een beetje onorthodox is het wel voor iemand van streng gereformeerde gezindte. Niet voor niks heeft men het in de volksmond vaak over ’de zwartekousenkerk’. Maar er is wel meer onorthodox aan Lilian Janse. Haar hele verkiezing, om maar wat te noemen.

„Er waren te weinig kandidaten voor de SGP in Vlissingen. Iemand moest het doen. En aangezien de partij sinds een jaar wettelijk gezien vrouwen moest toelaten, heb ik mezelf toen maar aangeboden. Ik kom uit een politiek nest. Mijn vader zat ook al in de gemeentepolitiek. Het is me met de paplepel ingegoten. Dan kwam hij thuis en overhandigde mij zijn met de hand geschreven raadsstukken. ‘Liel, type jij ze even uit’, zei hij dan. Zo wist ik altijd wat er speelde.”

Tuinbroek

Haar gezin van man, een zoon en twee dochters staat volledig achter haar. „Me voorbereiden op de zittingen doe ik tijdens schooltijd. Als ik een vroege vergadering heb, eten we eerder. Mijn gezin gaat altijd voor.” Daarom noemt ze zichzelf ook geen feministe. „Nee zeg, dat woord associeer ik toch met vrouwen in een tuinbroek met kort haar en een pakje shag in het borstzakje; van die protesterende types die overal voor gaan liggen. Daar ben ik helemaal niet van.”

Haar drie kinderen worden opgevoed volgens de Bijbelse normen en waarden. „Ik zou mezelf schuldig voelen als ze het geloof de rug toe zouden keren”, zegt ze. „Dan zou ik Gods woord niet goed hebben doorgegeven. En wij geloven in het eeuwige leven. Wat moet er van hen worden als zij het smalle pad verlaten? Er zijn maar twee wegen, er is geen tussenweg.”

Inenten of niet?

Overigens betekent dat niet dat zij haar kinderen niet heeft laten inenten. „Ik heb alleen heel bewust de prik tegen baarmoederhalskanker achterwege gelaten. Dat is voor meisjes die met hun vriendjes slapen en telkens van relatie wisselen. Mijn oudste dochter heeft een serieus vriendje dat ook van de kerk is. Ik houd ze goed in de gaten. Ik laat haar niet alleen met haar vriend. Dan zegt ze ’maar dat kan best hoor mama, we doen echt niks verkeerds’. Maar dan zeg ik: jij bent mijn kind en ik ben ook jong geweest.”

Lees het hele interview met Lilian Janse hier!