Nieuws/Vrouw
978651807
Vrouw

Gabrielle heeft 2 albinokindjes: Het is nooit een issue geweest

Van links naar rechts: Lyssa, Yoëll, Geordy en Yinthe

Van links naar rechts: Lyssa, Yoëll, Geordy en Yinthe

Het is vandaag Internationale Albinisme Dag. Gabrielle de Graaf (39) uit Soest is moeder van Lyssa (13), Geordy (11) en de tweeling Yinthe en Yoëll (4). Twee van haar kinderen - Geordy en Yoëll - hebben albinisme en ze zet zich in voor Afrikaanse kinderen met dezelfde genafwijking. Ruim tien jaar geleden stond ze al in VROUW Magazine met Geordy en vorig jaar met onderstaand verhaal op VROUW.nl. Vanwege de actualiteit herplaatsen we vandaag Gabrielles verhaal.

Van links naar rechts: Lyssa, Yoëll, Geordy en Yinthe

Van links naar rechts: Lyssa, Yoëll, Geordy en Yinthe

"Zeven jaar na mijn interview met VROUW raakte ik opnieuw in verwachting. Deze keer van een twee-eiige tweeling: Yinthe en Yoëll (3). Yoëll heeft net als zijn grote broer Geordy albinisme. Het is een genetische afwijking die zowel vader als moeder moet hebben. De kans dat ik weer een albinokindje kreeg, was 25%. Voor ons is dit echter nooit een issue geweest.

Factor 50

Bij ons thuis gaat het er heel gewoon aan toe. We voeden onze zoons met albinisme niet anders op dan onze andere twee kinderen. Op het moment dat ze hulp nodig hebben dan zeggen ze dat wel.

De buitenwereld gaat ook geen rekening houden met hen. In Nederland kun je ook prima leven met albinisme. Alleen moeten we in de zomer onze jongens meerdere keren per dag insmeren met factor 50.

Regulier onderwijs

Inmiddels weet ik veel over albinisme. Als je een kind krijgt dat slechtziend is, krijg je hulp vanuit de staat. Al klopt niet alle info die je krijgt. Zo zeiden ze bijvoorbeeld dat Geordy naar speciaal onderwijs moest en nooit zou kunnen fietsen, omdat hij slechts 10% zicht heeft.

Inmiddels gaat hij naar regulier onderwijs - en krijgt daarbij begeleiding vanuit Bartiméus, een instelling voor blinde en slechtziende kinderen - en fietst hij al sinds zijn derde zonder zijwieltjes.

Gabrielles tweeling Ynthe en Yoell

Gabrielles tweeling Ynthe en Yoell

Gekste opmerking

Het is belangrijk dat je je kind vanuit je gevoel opvoedt. Neem niet meteen alles aan wat een professional zegt. Negatieve opmerkingen krijg ik eigenlijk niet. Soms tikken mensen elkaar aan en pubers maken weleens een opmerking.

Vroeger stoorde ik mij daaraan, maar tegenwoordig niet meer. De gekste opmerking die ik ooit kreeg, was van een vrouw die vroeg of ik het haar van mijn kind had geverfd. Hij was toen nog piepjong.

Tanzania

Nadat ik nog een albinokindje kreeg, ging ik mij steeds meer verdiepen in albinisme en hoorde ik hoe het er in Afrika aan toe gaat; daar zijn kinderen met albinisme niet veilig. Omdat Afrikaanse medicijnmannen geloven dat albino's magische krachten bezitten. Vaak is er klopjacht op hen. Ik voelde mezelf geroepen om te helpen.

Ik reisde naar Tanzania om te kijken wat ik kon doen. Drie jaar geleden startte ik Inside the same. Een stichting voor kinderen met albinisme in Tanzania. We zorgen voor zonbeschermingsproducten en helpen met het overplaatsen van kinderen naar opvangkampen of naar hun huis, mits het daar natuurlijk veilig is.

Gabrielle in Tanzania

Gabrielle in Tanzania

Overheidskampen

Veel albino's wonen daar in overheidskampen, de situatie is schrijnend. Er is weinig geld, hygiëne, verzorging en voeding. Zo is er in een van de kampen eigenlijk maar plek voor tachtig kinderen terwijl er 420 kinderen wonen. Vreselijk! In de toekomst willen we met de overheid, gemeentes en politie gaan praten over veiligheid van albino's."

Lees op de site van Gabrielle meer over albinisme.

Dit verhaal stond eerder maart vorig jaar op VROUW.nl.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.