Praat mee
Moeten we de kwetsbaren scheiden van de niet-kwetsbaren om de samenleving weer te kunnen openen?
Hoe beslis je wie kwetsbaar is en wie niet? En wie bepaalt dat?
Ⓒ Getty Images
Herstel NL en Artsen Covid Collectief vinden dat de samenleving op 1 maart 2021 weer moet worden opengegooid. Voor de kwetsbaren moeten ’veilige zones’ ingericht worden. Zodra dat is gebeurd, kunnen alle niet-kwetsbaren hun gewone leven weer oppakken.
Hoe beslis je wie kwetsbaar is en wie niet? En wie bepaalt dat?
Ⓒ Getty Images
Artsen Covid Collectief en Herstel NL hebben Plan prominenten bedacht. Arts en ondernemer Erik-Jan Vlieger van Herstel NL erkent dat het een radicale manier is om de crisis te lijf is te gaan, maar hij vindt dat op die manier mensen hun verantwoordelijkheid en vrijheid teruggeven wordt.
Bezwaar
Met dit plan wordt de samenleving min of meer in tweeën gedeeld. Daar ligt ook direct het grootste bezwaar, namelijk de uitvoerbaarheid. Hoe scheid je 4 miljoen 60-plussers van alle niet-kwetsbaren? Hoe beslis je wie kwetsbaar is en wie niet? En wie bepaalt dat? Wat doen we met 60-plussers die nog aan het werk zijn? Een onderwijzers van 65 die nog voor de klas staat bijvoorbeeld? Of een oma die op haar kleinkinderen past? Moeten die dan in de Ziektewet?
Femke Halsema voerde vorige week ook het idee op om de niet-kwetsbaren, de jongeren, voorrang te geven bij nieuwe vrijheden. Demissionair Minister President Mark Rutte gaf toen al aan dat de maatregelen in Nederland niet versoepeld kunnen worden. Voor geen enkele groep.
Praat mee
Hoe denk jij hierover? Vind je dat de kwetsbaren gescheiden moeten worden van de niet-kwetsbaren, om zo de samenleving weer snel op gang te krijgen? Laat het ons weten en praat mee via onze Facebook-pagina.
Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?
Stuur dan een berichtje.VROUW Dagelijks
Dagelijks de mooiste artikelen en interviews.
Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.
Lees hier ons privacybeleid.