Vrouw/Praat Mee
982473525
Praat Mee

'Vrouwen zijn zelf oorzaak van loonkloof'

Vrouwen verdienen voor hetzelfde werk zo’n 16% minder dan hun mannelijke collega’s. Volgens de PvdA, GroenLinks, SP en 50PLUS moet dat veranderen. Zij vinden dat het aan de politiek is om de lonen gelijk te trekken. Maar kunnen we er zelf dan helemaal niets aan veranderen?

Marianne Zwagerman (49) - o.a. schrijfster en mediacriticus - denkt van wel. Zij stelt dat vrouwen zelf de oorzaak zijn van de loonkloof tussen mannen en vrouwen én voor het feit dat relatief weinig hoge posities worden bekleed door vrouwen. Dat zei ze gisteren tijdens een rondetafelgesprek over een wetsvoorstel dat is ingediend om de loonverschillen gelijk te trekken.

Arbeidsethos

Volgens Zwagerman kiezen vrouwen voor opleidingen en banen die minder geld opleveren, willen ze niet full time werken en durven ze niet te onderhandelen over hun salaris. Zij vindt het dan ook niet aan de politiek om werkgevers lastig te vallen met allerlei regelgevingen.

Een betere oplossing is volgens haar om het arbeidsethos van vrouwen op te krikken. "Als je met de handrem erop start aan je carrière, kom je nooit aan de top. Sporters die maar drie keer per week trainen, halen de Olympische Spelen ook niet."

Actie

Daar heeft ze een punt. Want als je twee dagen per week werkt, kun je onmogelijk verwachten dat je een leidinggevende functie toegewezen krijgt. En als je zelf niet onderhandelt, dan zal je waarschijnlijk nooit meer salaris krijgen.

Misschien moeten we inderdaad wat meer op onze strepen staan, meer uren gaan werken, solliciteren op leidinggevende functies en die gelijke lonen zélf afdwingen?

Praat mee

Vind jij dat vrouwen die minder verdienen dan mannen daar zelf verantwoordelijk voor zijn? Onderhandel jij over je salaris? Hoeveel dagen per week werk jij zelf? Wij zijn benieuwd. Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.