Vrouw/Columns & Opinie
982706154
Columns & Opinie

Zo jong al zo brutaal tegen politie... 'Meisje, wat ben jij de weg kwijt'

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer de onrust die ontstond nadat studenten in Utrecht overlast veroorzaakten tijdens de introductiedagen. De politie trad hard op, waar nogal wat kritiek op kwam.

Ik heb me er een voorstelling van proberen te maken, van hoe de moeder van Anne-Fleur of Julia of Frederique - of hoe het studentenverenigingsmeisje ook heet - heeft gereageerd, toen ze de beelden van haar dochter zag. Wie zag ze niet? Aangeschoten, dronken misschien wel, na wat over en weer duwen en trekken een agent uitdagen met 'Kom dan, kom dan!'. Je moet het met je 18-jaar maar durven. Een mooie start van je volwassen carrière…

High five

Zou haar moeder boos zijn geworden? In tranen hebben geroepen dat dit toch niet is hoe ze haar kleine meisje heeft opgevoed? Of zal ze een trotse high five hebben gegeven, omdat het complete gebrek aan respect voor de mensen die ons land veilig houden júist onder een van haar opvoedkundige speerpunten valt.

En de vader? Zal hij vandaag ergens huilend van schaamte in een hoekje onder zijn bureau hebben gezeten? Of staat ook hij volledig achter de dronkemansactie van zijn dochter - en laten we vooral ook haar schreeuwerige medestudenten niet uitvlakken.

Kwade dronk

We weten het niet. Ergens hoop je natuurlijk dat het complete gezin vanavond aanschuift bij Jinek en een verklaring aflegt. Wij hongerig publiek willen uiteraard wel weten hoe de vork in de steel zit. Anderzijds weten we allemaal ook wel dat dit in de komende weken verwatert en ooit een 'mooi verhaal voor op feesten en partijen' wordt.

We hebben - geheelonthouders en minimalistische drinkers daargelaten - allemaal weleens een kwade dronk, niet? Of dat je gewoon net even iets baldadiger en luider wordt dan maatschappelijk acceptabel is.

Taxi

Ik zie mezelf nog staan, na een heel gezellige, maar ietwat uit de hand gelopen après ski. Er was een taxi gebeld en dat was maar goed ook, de koek was op. Ik hing wat lamlendig tegen een hek aan, mijn skihelm schuin op mijn hoofd - de bril er oncharmant los bijbungelend.

En toen kwamen er een stel Engelsen aan. Weet ik eigenlijk niet, bedenk ik me nu; Duitsers had ook gekund. Ik voelde mezelf in elk geval genoodzaakt internationaal te communiceren. De toeristen wurmden zich brutaal in de door onze groep gebelde taxi, wat bij mij de stoppen een beetje deed doorslaan.

'I hope you rot in hell!', riep ik, snoeihard - en inmiddels is die zin een klassieker onder mijn vrienden die er ook niet allemaal even scherp bij stonden. Drank doet wat met een mens, mensen; je wordt er niet bepaald chiquer op.

Agressie

Zo ook Anne-Fleur of Julia of Frederique of Destiny-Lynn - ook goed, iedereen studeert tegenwoordig. Je zoekt de grenzen wat op. Je loopt een café in en uit alsof je het hele etablissement zojuist gekocht hebt. Je valt klanten lastig. Maakt veel te veel geluid. En dan komt de politie om te vragen of je alsjeblieft een beetje normaal wil doen en wil vertrekken en slaan de stoppen door. We hebben de beelden inmiddels allemaal gezien.

Als je op die leeftijd, dronken of niet, al zo ongelooflijk respectloos omgaat met politie, ben je de weg goed kwijt. En dat is zorgelijk. Op die leeftijd kan het je namelijk onmogelijk ontgaan zijn dat we in Nederland kampen met toenemende agressie tegen hulpverleners.

Afkeuring

En daar kun je maar één opinie over hebben in mijn ogen; die agressie is altijd fout. Je gaat niet tegen een agent staan krijsen dat hij maar moet komen, de handjes geheven alsof je op het punt staat een gevecht te ontketenen. Of je het er nou mee eens bent of niet (want dát mag gewoon!): je vertrekt, je luistert.

Ik hoop zo dat de ontnuchtering naast hoofdpijn en een droge bek, spijt met zich mee heeft gebracht. Dat de beelden keihard bij de complete groep én de schreeuwende studente zijn binnengekomen. Dat ouders, familieleden, omstanders hun afkeuring hebben uitgesproken.

En nee, hier treft de politie echt geen blaam. De discussie moet helemaal niet gaan over 'wel of niet te hard opgetreden'. De situatie liep uit de hand en er is, na herhaaldelijk waarschuwen, ingrepen. Als er was geluisterd, was er helemaal NIKS aan de hand geweest. Grote meid, grote mond - nu niet piepen.

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Opinie in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.