Vrouw/Culinair
987082218
Culinair

Alle ettertjes verzamelen! Met een recept van Jamie Oliver...

Marjolein Hurkmans en Jamie Oliver

Marjolein Hurkmans en Jamie Oliver

Op de foto vind ik het een beetje een melkmuiltje, lang en slungelig met van dat ‘kijk-mij-eens-rebels-zijn’-haar. Een beugeltje was ook geen overbodige luxe geweest. Ismaïl heet-ie en hij terroriseert de buurt met een camera. Omdat ie altijd al beroemd heeft willen worden. Krijgt hij een bekeuring, dan danst hij om de agenten heen. En roeptoetert-ie dat hij hun adres weet.

Marjolein Hurkmans en Jamie Oliver

Marjolein Hurkmans en Jamie Oliver

De agenten, de rest van het dorp ook trouwens, voelen zich door hem bedreigd. Zijn video’s zet hij online. Hij treitert, hij zuigt en hij ettert. Goh...

Bralaapje

Ik moet meteen denken aan dat andere ettertje: Lil’ Kleine, dat bralaapje met zijn opruiende teksten. Als je maar genoeg te slikken, te snuiven en te drinken bij je hebt, dan doet ieder chickie haar broekje voor je uit.

Het werd massaal meegezongen. Want ik heb drank en drugs… En een prijzen dat die klier kreeg! Zelfs een Edison. Volgens de jury maakte Jorik Scholten (zijn echte naam) met 'zijn brutale bravoure een entree met een uitroepteken'.

Hoe tolerant

Man, man, man, kijk ons eens tolerant zijn ten opzichte van de stem van de jeugd. We zetten hem bij Humberto aan tafel, lauweren en bewieroken hem. Gedraagt hij zich extreem minachtend tegenover een burgemeester, dan bedekken we dat met de mantel der liefde. Een beetje begrip hè. Dit is de toekomst. Daar moeten we trots op zijn.

De vrucht van onze schoot, het product van onze vrijheid van meningsuiting en het symbool van wat ooit onze erfenis zal zijn op deze wereld. Dit is wat we straks achterlaten: totaal verknipte jongeren die denken dat het stoer is om anderen te vernederen en het leven zuur te maken.

De treiteraar van Zaandam

Want wat is het verschil tussen het ene ettertje en het andere? Dat het opruiende bralaapje een microfoon gebruikt als wapen en het andere een camera? Het zijn allebei kliertjes. Alleen wordt de een de hemel in geprezen en de ander als een enorme crimineel neergezet.

Denk niet dat ik hier de treiteraar van Zaandam wil verdedigen. Absoluut niet. Het joch moet gewoon even flink bij de kladden worden gegrepen. 'En nou naar je kamer. En heel snel. De komende maand ga jij maar eens even over je zonden nadenken'. Er moet toch wel ergens een ouderwetse Oom Agent zijn die die knul eens even flink op zijn plaats kan zetten?

'Treitervlogger' Ismail Ilgun | Foto: Pauw

'Treitervlogger' Ismail Ilgun | Foto: Pauw

Drie druppels bier

Maar dan die andere dus ook hè. En al die zuigers van PowNed met hun roze flopkappen. Ze zijn toch verdorie de voorbeelden voor de Ismaïls van deze wereld. Wat denken jullie nou?

Lil’ Kleine is deze week van het podium gelopen omdat er drie druppels bier op z’n shirtje kwamen. Wat een minachting voor het publiek, wat een arrogantie! Hij heeft het breed en laat het breed hangen. Vind je het gek dat schuldenaar Ismaïl bij zichzelf denkt: 'Misschien moet ik ook eens het publiek opzoeken? Ik kan dan wel niet rappen, maar joh, ik koop een camera en dat is ook leuk. Lekker een beetje etteren, kijken wat het oplevert.'

Andere vervelende ventjes

Dat hebben we dus zelf gecreëerd, door idolen te maken van andere vervelende ventjes. Van mij hoeven ze niet naar een strafkamp hoor. Gewoon negeren en indien nodig even op hun nummer zetten. 'Ik heb jouw adres jongûh'. 'Mooi, ik het jouwe ook. Kunnen we elkaar een kaartje sturen met Kerstmis.'

Over een paar jaar zijn ze van de kaart verdwenen. Het rappertje omdat meisjes van vijftien over het algemeen niet vallen op seksistische vervelende kerels van veertig, het vloggertje omdat vloggen dan allang weer is vervangen door een nieuwe hype.

Jamie Oliver

Jamie Oliver

Jamie Oliver

Ondertussen was ik deze week bij Jamie Oliver, ooit een zestienjarig schoolverlatertje, maar dan wel een die zich heeft opgewerkt tot een ‘man van 400 miljoen’ en zich met zijn restaurantketen Fifteen ook nog hard maakt voor jongeren die de weg kwijt zijn. Deze week zijn spaghettitaart (uit Superfood voor familie en vrienden). Om het goede voorbeeld te geven.

Benodigdheden voor spaghettitaart

 • 1 aubergine
 • 300 g volkorenspaghetti
 • olijfolie
 • 4 takjes verse oregano
 • 2 rode uien
 • 1 verse rode peper
 • 1 blik gepelde tomaten van 400 g
 • 300 g hüttenkäse
 • 2 eieren
 • 30 g Parmezaanse kaas
 • 70 g rucola
 • 1 citroen
 • 1 el balsamicoazijn

Zo maak je spaghettitaart

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Kook de aubergine een kwartier in gezouten water.
 3. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 4. Giet af en laat afkoelen.
 5. Snijd de aubergine in plakken van 1 cm.
 6. Bak ze in een ovenbestendige pan in 1 el olie, doe de blaadjes van de oregano erbij.
 7. Snijd de uien en rode peper in ringen, doe ze in de pan en laat ze 15 min meebakken, giet de tomaten erbij, vul het blikje voor de helft met water (beetje schudden!) en giet dat water ook in de pan.
 8. Maak op smaak met zout en laat 10 min zachtjes inkoken.
 9. Giet de saus over de spaghetti, voeg de hüttenkäse en de eieren toe, rasp bijna alle Parmezaanse kaas erover en hussel alles goed door elkaar.
 10. Doe de spaghetti terug in de pan en druk een beetje aan.
 11. Bak de spaghetti 2 min en zet de pan dan een minuut of 40 in de oven.
 12. Stort op een bord, bestrooi met de rest van de Parmezaan, maak de rucola aan met azijn en citroensap en serveer erbij.

Foto: Floris Lok

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.