987111
Vrouw

Word vooral geen luxe huisvrouw

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt maakt zich grote zorgen dat de vrouwen in het meest geëmancipeerde land ter wereld zich aangetrokken voelen tot het spannende leven dat wekelijks in Desperate Housewives voorbijkomt.

Wees gewaarschuwd

"Denk niet dat je als huisvrouw het luxueuze leven kunt leiden zoals in docusoaps wordt voorgespiegeld", houdt de premier vooral de jonge generatie huisvrouwen voor. Dat terwijl het fenomeen huisvrouw in Zweden de afgelopen decennia vrijwel geheel is verdwenen. De Amerikaanse serie Desperate Housewives en de afgeleide docusoap Zweedse Hollywoodvrouwen hebben de pijlers van de Zweedse samenleving doen schudden.

Zweedse Hollywoodvrouwen volgt het doen en laten van een groep Zweedse huisvrouwen in Beverly Hills, die vanwege hun steenrijke Amerikaanse mannen daar een exotisch luxeleven leiden.

Aan de buis gekluisterd

Veel Zweden bleven ondanks hun verontwaardiging aan de buis gekluisterd en nog steeds haalt de serie hoge kijkcijfers. Tegelijkertijd begonnen de eerste Zweedse vrouwen tegengas te geven. Zo'n leven als huisvrouw, net als in de film, leek ze zo gek nog niet.

Lees het hele verhaal in de digitale Telegraaf