Nieuws/Vrouw
987164
Vrouw

Schaamte om hoofdluis kinderen

Je zoon komt thuis met een haast ondraaglijke jeuk aan zijn hoofd. Je werpt een blik op zijn haren en je weet direct wat er aan de hand is: luizen. Een derde van de ouders schaamt zich als een kind thuiskomt met hoofdluis.

Moeders schamen zich vaker (36%) dan vaders (27%). Dat blijkt uit onderzoek van Kien Onderzoek onder 500 ouders met kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.

Nationale Luizendag

Vandaag is het Nationale Luizendag, een initiatief van Landelijk Steunpunt Nederland om Nederland in één hoofdluisvrij te krijgen. Jaarlijks krijgen namelijk 200.000 tot 250.000 basisschoolleerlingen te maken met de akelige beestjes. Het steunpunt moedigt ouders dan ook aan zoveel mogelijk te kammen en alert te blijven.

Luizen: ergernissen

De meerderheid van de ouders zegt luizen erger te vinden dan teken. De grootste ergernis bij hoofdluisbesmetting, is het schoonmaken van bijvoorbeeld beddengoed (59%). Maar ook het kammen van de haren (19%) en jeuk (13%) levert de nodige stress op. Bovendien ergert 84 procent van de ouders zich mateloos aan ouders die geen maatregelen nemen tegen hoofdluis.

Schaam jij je als je kind thuiskomt met luizen? Erger jij je ook aan ouders die geen maatregelen nemen? Wat doe jij in zo'n geval? Praat met ons mee!