Nieuws/Vrouw
987166
Vrouw

Slaapapneu bij vrouwen vaak niet onderkend

Houd toch op met dat gesnurk!

Snurken is de nummer 1 stoorzender in de slaapkamer, blijkt uit Brits onderzoek onder 4.000 koppels. Ruim driekwart wordt wakker van het gesnurk van de partner. Vijf procent overweegt zelfs de relatie te beëindigen vanwege het gesnurk van de partner. Maar snurken is behalve een spelbreker in de relatie ook een teken dat er meer aan de hand is...

Op de VROUW-pagina in De Telegraaf van woensdag 27 oktober hebben we er een heel artikel aan gewijd. Snurken kan namelijk een symptoom zijn van een vrij onbekende kwaal: slaapapneu, ademstilstanden tijdens de slaap.

Iedereen heeft dat weleens ‘s nachts. Eén keer is niet erg; maar chronische ademstops, en dan moet worden gedacht aan meer dan vijf keer per uur tot zelfs meer dan dertig keer per uur (zware vorm) kunnen ernstige klachten veroorzaken. Eigenlijk zouden hier evenveel mannen als vrouwen aan moeten lijden. Toch zijn er maar 10.000 vrouwelijke apneupatiënten bekend, tegen 40.000 mannelijke.

„Apneusymptomen lijken op depressie en burn-out, en juist daarom wordt de kwaal dikwijls niet herkend”, zegt Klaaver, in het Havenziekenhuis werkzaam op de ‘slaap- en snurkpoli’. „Mensen staan moe en vaak met hoofdpijn op, ze zijn geïrriteerd en hebben last van concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Ze zijn overdag zo slaperig dat ze tijdens monotone klusjes in slaap kunnen vallen.”

„De oorzaak kan puur lichamelijk zijn: ergens in het luchtkanaal wordt tijdelijk de luchttoevoer geblokkeerd. Dat kan komen door bij voorbeeld grote amandelen, door zwaarlijvigheid of door simpelweg een dagje ouder worden. Wordt de apneu niet onderkend dan raakt het lichaam als het ware uitgeput. Het komt nooit meer in die diepe vorm van slaap waarin het zich kan herstellen. En dat kan zelfs ernstige problemen veroorzaken zoals hartkloppingen en hoge bloeddruk. Ga dus met dit soort klachten áltijd naar je huisarts.”

Ben jij een snurker? Heb jij het gevoel dat snurken een negatief effect heeft op jouw gezondheid en liefdesleven? Praat met ons mee!