Nieuws/Vrouw
987191
Vrouw

Met deze tips sta je haar bij

Hoe steun je een vriendin die borstkanker heeft?

Als een vriendin te horen krijgt dat ze borstkanker heeft dan wil je haar natuurlijk niets liever dan steunen. Maar hoe kun je dat het beste doen?

De lijst met manieren om te helpen, is samengesteld door een deskundige op basis van haar ervaringen met borstkankerpatiënten. Wij hebben er een paar op een rijtje gezet:

Luisteren

Luister naar haar verhaal, ook al vertelt ze het tien keer. Probeer ook met haar vragen te formuleren voor als ze weer een arts moet bezoeken. Geef geen onnodig advies, maar luister naar haar verhaal en probeer begrip op te brengen voor de moeilijke situatie waarin ze zit.

Bijstaan

Ga met je vriendin mee naar de doktersbezoeken en noteer alles wat de arts zegt. Je vriendin heeft genoeg aan haar hoofd en zal meer met haar gedachten bij haar gezin zijn en misschien minder opletten op wat de artsen te vertellen hebben. Schrijf alles op en bespreek het later met haar.

Blog

Er zijn heel veel patiënten die via een blog aan familie en vrienden laten weten hoe het met hun is. Als je vriendin dit ook doet, volg haar blog op de voet, zodat je altijd betrokken bent bij de situatie van je vriendin.

Contact met andere borstkankerpatiënten

Verhalen over anderen die je kent die ook borstkanker hebben gehad daar heeft je vriendin vast niet zo’n behoefte aan. Het is beter om ze dan met elkaar in contact te brengen met lotgenoten.

Afleiding

Een patiënte vertelde: ”Ooit heb ik mijn collega’s verteld dat ik altijd cadeautjes van mijn moeder kreeg als ik ziek was. Toen ik chemo kreeg hadden mijn collega’s voor elke keer een cadeautje mee gegeven: een boek, een tijdschrift, of een bos bloemen. Dat was een welkome afleiding en deed me heel veel."

Eten

Als je vriendin chemotherapie krijgt dan is eten niet iets waar je haar blij mee kunt maken. Door de chemo verandert haar smaak. Het is beter om aan te bieden om boodschappen voor haar te doen dan een gerecht langsbrengen.

Kinderen

Je vriendin wil niets liever dan dat haar kinderen door kunnen gaan met hun eigen leven. Maar het brengen en halen naar sport, dansclubjes, vrienden en vriendinnen gaat niet meer zo vanzelfsprekend als ze wordt behandeld. Bied aan om de kinderen om te halen en te brengen.

Haar-knip-feestje

Organiseer een haar-knip-feestje met een aantal vriendinnen. Doe dat bij een kapper die het haar doneert aan organisaties die van het haar pruiken kunnen maken.

Open uitnodiging

Het ene moment voelt je vriendin zich beter dan het andere moment. Dus echt een dag en tijd afspreken om elkaar te zien, daar heeft ze niet veel aan. Als je wilt afspreken, pin je niet vast aan een datum, maar zeg iets als: ”Bel me als je je goed voelt dan kunnen we elkaar weer even zien om bij te praten."

In de watten leggen

Alle praktische hulp is welkom, maar geef haar ook leuke aandacht door bijvoorbeeld een mooi cadeau te geven of veel kaartjes te sturen.

Beledigd

Als je je vriendin helpt, verwacht dan geen bedankjes of dat ze er iets over zegt. Dat komt misschien later nog wel een keer. Laat haar in ieder geval zich niet verplicht voelen om er iets over te zeggen als je wat voor haar doet. Dat kan voor haar heel vermoeiend zijn.

Vergeet haar niet

Als alles achter de rug is, vergeet haar dan niet! Blijf elkaar bellen, mailen en spreek geregeld met elkaar af.