Vrouw/Columns & Opinie
987226628
Columns & Opinie

'Hierdoor staat het bestaan van langdurige relaties op losse schroeven'

Jong koppel hand in hand

Jong koppel hand in hand

Mijn kapster Jessica (29) is een jonge vrouw van deze tijd: vlot, zelfstandig en psychologisch intelligent. Ze is zo leuk dat ik mij erover verwonder dat ze geen vast vriendje heeft. Ze zegt dan: "Ik ben niet ongelukkig zonder relatie en bovendien vinden mannen mij te heftig', waarmee zij bedoelt dat haar zelfredzaamheid het andere geslacht (kennelijk) afschrikt."

Jong koppel hand in hand

Jong koppel hand in hand

Het gesprek met haar krijgt een aantal interessante wendingen en ik luister goed, omdat zij als geen ander weet hoe het er tegenwoordig aan toegaat in relaties.

Eigen behoeftes

Jessica: "Mijn ouders zijn nog van een generatie die gewend is om wat voor elkaar over te hebben. Tegenwoordig is het vooral me-me-me, waardoor ik mij soms afvraag waarom stellen überhaupt nog van een relatie spreken. Zij verdedigen alleen hun eigen behoeftes en vinden het onzin om een lekker ontbijtje voor de ander klaar te zetten."

Ook zegt Jessica: "Mannen zijn niet meer hoffelijk, terwijl wij vrouwen daar wel van houden. Laatst had ik een date en die jongen liet mij mijn eigen koffie betalen, daar knap ik dan gelijk op af."

Ik-denken

Terwijl ze mijn haar knipt, vraag ik: "Zou het kunnen dat jij het toonbeeld bent van vrouwelijke emancipatie, maar dat mannen achtergebleven zijn in hun emancipatie?" Zij lacht: "Zo had ik het nog niet gezien, maar daar zou je weleens gelijk in kunnen hebben. Feit is wel dat de man van tegenwoordig een vrouw wil die hem nodig heeft en anders houdt hij het voor gezien of trekt hij ook gewoon zijn eigen plan."

Na de knipbeurt denk ik na over wat Jessica mij heeft verteld en ik herken veel in het hedendaagse individualisme: vooral zorgen dat je zelf voldoende aan je trekken komt en geen moeite doen om de ander tegemoet te komen. Het heeft er ook alle schijn van dat vanuit de samenleving het ik-denken op subtiele wijze wordt aangemoedigd. Producten worden aangeprezen met het woordje me of my er voor (myphone, mylife, mysport, me-mover).

Langdurige relaties

En alsof het zelf bedacht is, spreekt menig vrouw tegenwoordig over de behoefte aan me-time: de tijd die je absoluut nodig hebt om aan jezelf toe te komen. Vast en zeker dat er heel wat mannen zijn die zich door haar me-time afgewezen voelen, en dan maar hun eigen vriendenclubje opzoeken om niet helemaal een gevoel van overbodigheid te hoeven ervaren.

Leuk of niet, gewenst of ongewenst, de verworvenheid van individuele vrijheid gaat in een richting die het bestaan van langdurige relaties behoorlijk op losse schroeven zet.

De volgende generatie zal zich dan bij het woord ‘'huwelijk' afvragen: 'Wat is dat eigenlijk?' En dan zal opa of oma zeggen: 'Dat is wanneer je een leven lang, in voor en tegenspoed, bij elkaar blijft.' Jongeren zullen dan denken: 'Wie is zo suf om dat te willen?'.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.