Vrouw/Columns & Opinie
988256026
Columns & Opinie

Rokjesverbod? Arme Martin Bril!

En toen ontplofte Twitter gisteravond vanwege het rokjesverbod van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Arme Martin Bril. Hij zou zich omdraaien in zijn graf. Want een (ietwat kort) rokje dragen? Dat is tegen het blote … eh … pardon … zere been van de teamleider Stadsloket. Zelf ontplofte ik ook.

Toen ik #rokjesgate voorbij zag komen dacht ik in eerste instantie dat deze kledingeis door een man was gesmeed. Een man à la ChristenUnie. Het type dat vindt dat zijn vrouw vier seizoenen lang in dikke wollentruien en hooggesloten blousejes dient te lopen, omdat hij zelf stiekempjes al hitsig wordt bij het waarnemen van een stukje hals. En denkt dat andere heren dat ook zo ervaren.

Bordeel

#Rokjesgate deed me ook terugdenken aan de mannen die de redactie van Advocaten hebben getipt over de in hun ogen ‘opvallende’ foto op de website van strafadvocaat Marielle van Essen. Want advocates in een kokerrok? Nou, dat kan niet hoor, net een bordeel!

Maar nee. Het anti-rokjesgeraas komt dit keer nota bene van een vrouw! Hebben onze seksgenoten in het verleden soms voor joker op de barricades gestaan? Al die jaren hebben we gestreden voor gelijkheid en zelfstandigheid, zodat we geen pantoffeltjes meer hoeven aan te reiken en we meer rechten zouden hebben dan het aanrecht.

Span paarden

En dan komt er zo’n tuttebel om de hoek kijken - ik zal haar voor de vorm even ‘Klasien’ noemen -, die terug wil naar de jaren vijftig (waar vrouwen overigens toch ook prachtige rokken droegen). ‘Vanaf heden wil ik de afspraak maken dat dames een rok of een jurk dragen die niet korter is dan net boven de knie.

Ook knielaarzen vind ik niet gepast aan de balie’, aldus Klasien. Tuttut. Een vrouwenrok trekt dus écht meer dan een span paarden.

Stuitje

Natuurlijk is er op zich niets mis met kledingvoorschriften. Een horecamedewerker zul je ook niet snel in een driedelig pak tegenkomen en een politieagente in een panterprintrokje dat niet verder komt dan haar stuitje, wordt evenmin serieus genomen (of nou ja...misschien juist wel, maar dan op de foute manier).

Zelf hoefde ik ook niet te proberen om op mijn vorige werkplek te flaneren in teenslippers. Maar wat is er mis met de combinatie rok/laarzen? ‘Het is de witte legging van deze tijd! Onder een rok met dunne panty draag je pumps!’ twitterde (wederom) een vrouw. Een vrouw die klaarblijkelijk ook al het wetboek van kledingrecht heeft aangepast.

Sletterig

Los daarvan durf ik te wedden dat pumps ook niet mogen. Want het gaat stiekem natuurlijk gewoon om iets anders. Om kleding en schoeisel dat in de ogen van sommigen al snel als ‘sletterig’ worden beschouwd.

Maar als een rok en laarzen niet samengaan, hoe zit het dan met de outfit van onze Koningin Maxima? Hare Majesteit liep toch ook ooit te stralen in een lederen jurk met een paar knappe hoge laarzen. Een prachtig staaltje styling als je het mij vraagt.

Naar huis

Het gaat om de manier waarop deze kledingprotocollen zijn bewerkstelligd. ‘De volgende keer stuur ik mensen naar huis!’ Dat had best vriendelijker gekund.

Maar inmiddels kunnen we opgelucht zijn. Zoals de wind waait, waait haar rokje. Klasien was kennelijk zo geschrokken van alle commotie, dat ze snel indamde. In een tweet heeft de gemeente laten weten dat ambtenaren zelf moeten weten hoe ze zich kleden. ‘Als het maar netjes is’, voegde ze er nog wel even fijntjes aan toe. Lange leve Martin Bril!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.