Vrouw/VROUW magazine
990779904
VROUW magazine

Culinair

Antwerpse ballen voor bij lentekriebels

Antwerpse balletjes met krieken (kersen).

Antwerpse balletjes met krieken (kersen).

Culi-expert Marjolein: „Ja, natuurlijk is Valentijnsdag een commercieel feestje dat is overgewaaid uit Amerika. Maar maakt dat iets uit? Het is februari; het duurt nog een maand voordat het lente wordt. Ik zeg: vieren wat je vieren kan! Alles is een goede reden om weer eens de slingers op te hangen.”

Antwerpse balletjes met krieken (kersen).

Antwerpse balletjes met krieken (kersen).

Antwerpse ballen met krieken

~ 400 g half-om-half-gehakt (kalf/varken) of kippengehakt

~ zwarte peper uit de molen

~ 20 g paneermeel

~ 10 g peterselie, fijn-gehakt

~ 2 sjalotten, fijngesnipperd

~ 1 ei

~ 100 g boter

~ Voor de saus: 4 dl kippen-bouillon

~ 350 g krieken (kersen) zonder pit op sap

~ 10 g custardpoeder, losgeroerd met 5 cl water

~ versgehakte peterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng alle ingrediënten voor de Antwerpse ballen. Zet even in de koelkast voor de stevigheid.

Stap 2

Vorm mooie, ronde ballen.

Stap 3

Verhit de boter in een bakpan en bak de ballen erin aan; schud met de pan om ze rond te houden en mooi aan te bakken.

Stap 4

Schik de ballen in een ovenschotel en laat ze in ± 30 minuten verder garen in de oven. Controleer tussentijds de garing.

Stap 5

Warm de kippenbouillon samen met het kriekensap (kersensap) voor de saus. Giet er het puddingmengsel bij en laat binden door zacht door te koken. Meng de krieken erdoor, samen met de gehaktballen.

Serveer met bruin brood of bloemige aardappelen. Garneer met peterselie.

Dit artikel staat in het nieuwe VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf). Als premiumlid kun je het ook (soms al eerder) online lezen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.