Nieuws/Vrouw
991357505
Vrouw

Miss O, een vriendin van iedereen

Odette Schoonenberg

Odette Schoonenberg

Odette Schoonenberg (49) is overleden aan de gevolgen van kanker. De succesvolle journalist, blogger en mede-eigenaresse van So PR voerde eerder de strijd tegen drie soorten kanker (eierstok-, long- en baarmoederhalskanker). Opgeven kwam niet in haar woordenboek voor. Tot het laatst genoot zij van de mooie momenten in het leven.

Odette Schoonenberg

Odette Schoonenberg

Odette schreef voor VROUW een serie blogs over haar strijd tegen die drie soorten kanker. In de meest kwetsbare periode van haar leven liet zij de lezers delen in het 9 maanden durende, non-stop behandeltraject vol chemokuren, operaties en bestralingen. Odette verwoordde op haar eigen sprankelende manier de gevoelens van kankerpatiënten en introduceerde de fameuze ‘kankervrije dagen’.

Pluk de dag

Ze deelde lief en leed, haar chemo-loze look en besprak taboes met een flinke portie humor en een hoog pluk-de-dag-gehalte. De open manier waarop zij met haar ziekte omging, gaf veel lotgenoten kracht. Dat bleek wel uit de enorme hoeveelheid reacties van lezeressen. Ze werd een vriendin van iedereen.

In het diepste geheim werkte zij tijdens haar ziekteperiode aan een kookboek. A Spoonful of Love werd een enorm succes en is bedoeld voor iedereen die met kanker te maken heeft, of heeft gehad (maar gelukkig ook voor de gezonde mens). Omdat haar eigen smaak ook veranderde tijdens de chemo-periode en omdat ze wilde aansterken met behulp van belangrijke voedingsstoffen. Bovendien gaf een beetje geluk op een mooi bordje extra kracht!

Haar nieuw verworven vrijheid zonder behandelingen mocht helaas niet lang duren. Maar zelfs op haar sterfbed was zij een verbindende factor. In het Joodse hospice, waar ze de laatste drie weken van haar leven doorbracht, wisten de hulpverleners bijna geen raad met de storm bezoekers. Miss O, haar bijnaam in de wandelgangen, was zeer geliefd.

Het leven was nooit saai met jou

Je was ook mijn vriendin, lieve Odette. Meer dan 18 jaar hebben wij van elkaars gezelschap mogen genieten en ik zal je vreselijk missen. Want het leven was nooit saai met jou. Op vakantie redde je terloops een opgegeven puppy. En je haalde de Sloveense chocoladekoning (Luca) naar Nederland. We logeerden samen in een heus Dallas-huis, struinden antiekwinkeltjes af en dronken eindeloos theetjes met lekkers.

Jouw kookboek blijft voor velen een troost. Dankzij dit boek zullen we nog vaak van jouw favoriete recepten kunnen genieten.

Of ik je vooral niet wilde vergeten, waren je laatste woorden voor mij. Nou Detje, don’t worry, dat zal nooit gebeuren. Want die spoonful of love (een theelepeltje) dekt intussen de lading allang niet meer. De liefde die ik voor jou voel, is namelijk vele opscheplepels groot!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.