Nieuws/Vrouw
995326660
Vrouw

Van slachtoffer naar mentor: 'Praat met iemand die je vertrouwt'

Aloë  Zandt ging van slachtoffer naar het mentorschap

Aloë Zandt ging van slachtoffer naar het mentorschap

Schoolkinderen gaan nog steeds gebukt onder pesterijen door met name medescholieren. Ook Aloë Zandt werd gepest. Dankzij de theaterschool werd ze weerbaarder. In deze Week tegen pesten speelt ze op scholen scènes uit haar pestverleden.

Aloë  Zandt ging van slachtoffer naar het mentorschap

Aloë Zandt ging van slachtoffer naar het mentorschap

Voor Aloë begon de ellende al op de basisschool. Vanuit Arnhem kwam ze in groep 3 op een basisschool in Haarlem terecht. "Iedereen kende elkaar al vanaf de kleuterperiode. Daardoor voelde ik mij er buiten staan. Bovendien zag ik er, vanwege mijn licht getinte huid, ook anders uit."

Vergiftigd

Vooral een roodharig meisje met sproetjes had het op Aloë voorzien. "Ze vertelde anderen dat ik luizen had, zodat ze niet bij me in de buurt wilden komen. En omdat ik wat dun was, werd het woord anorexia voortdurend gefluisterd.

Ook waren er constant opmerkingen over mijn 'lelijke' kleding. Toen mijn moeder besloot me naar een andere school te laten gaan en ik op de laatste dag trakteerde op cupcakes, waren deze volgens het meisje vergiftigd."

Gescheiden

Op haar nieuwe school ging het iets beter, maar ook daar wisten ze Aloë te raken. "Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 3 was en ik ben met mijn moeder naar Haarlem gekomen. Tijdens een gymles riep een meisje dat zíj tenminste wel een vader had. Dat doet pijn hoor."

Eenmaal op de middelbare school merkte Aloë tot haar verbazing dat ze opeens bij de populairdere kinderen hoorde. "Ik merkte dat ik anderen ging buitensluiten en dat voelde niet goed."

Doodsbedreigingen

Vervolgens werd Aloë 'gestraft' omdat ze afstand nam van dat populairdere groepje. Er werd een plukje haar bij haar afgeknipt; stroperige limonade in het haar gegooid en zelfs doodsbedreigingen werden geuit. 'Ik steek je neer' en 'Als ik jou zie ben je dood'.

"Een docent op deze school zag dat het niet goed ging en ik kon goed met hem praten. Door hem ben ik de theaterkant opgegaan en daar leerde ik me uiten en van me af bijten."

Theateropleiding

Na de mavo is Aloë naar de theateropleiding van het ROC van Amsterdam gegaan; ze zit in het laatste jaar. Ze loopt nu stage bij Kikid dat theaterprojecten voor middelbare scholieren ontwikkelt over onder andere pesten.

In deze Week tegen pesten speelt ze op scholen scènes uit haar pestverleden. "Na zo'n scène komt er een stelling en dan een gesprek met de leerlingen." Voor kinderen die nu gepest worden heeft ze het volgende advies: "Praat erover met een volwassene die je vertrouwt. Met familie, een leraar of de Kindertelefoon. Dat praten kun je doen om je hart te luchten of om er via die volwassene echt iets aan te doen. Dat is jouw keuze, maar praat!"

Jij op VROUW.nl

Ben jij ook gepest of wordt jouw kind gepest en wil je daarover vertellen?

Klik dan hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.