Nieuws/Vrouw
997548350
Vrouw

Odette heeft iets te vieren 'Kanker nummer drie is weg!'

“Het ziet er mooi uit. Heel mooi. Nee, ik zeg het verkeerd. Het ziet er fantastisch uit!” Die woorden, uitgesproken door mijn arts, flitsen sinds maandag als een heugelijk vuurwerk door mijn hoofd. Iedere minuut en elke seconde. Mag ik gillen? Mag ik het van de daken schreeuwen? Ook kanker nummer drie is weg. Foetsie. Verdwenen. Weg! Weg!! Weg!!!

Maandag 15 februari 2016 is een dag die ik niet snel zal vergeten. Want daar waar ik tot nu toe na iedere geslaagde missie nog braaf door moest naar de volgende behandeling, voor de volgende kanker, is er nu rust. Officieel ben ik, zoals dat zo mooi heet, ‘in remissie’.

Maar daar gaan we ons even helemaal niet mee bezig houden. Want dat mag ik hopelijk de komende tien jaar nog vaak genoeg doen. Nu even niet. Nu mag ik vieren, nog meer dansen, nog meer lachen en blij zijn. Vooral heel blij zijn.

Even de weg kwijt

Drie keer kanker. Drie keer verslagen. Ja, ik weet dat menigeen gevoelig is voor het woord 'verslaan', want kanker is geen kwestie van winnen of verliezen. Toch voelt het als winst. Winst van dagen, winst van leven, winst van dat waar ik meer dan een jaar dag en nacht mee bezig ben geweest.

Ik ben even volslagen de weg kwijt. Kankervrij heeft een dubbele betekenis gekregen.

Een dansje

Diep van binnen wist ik het al een dag of tien. Ik liep ’s avonds laat met de honden te wandelen en ineens deed ik een dansje. “Ik ben kankervrij, het is weg,” brabbelde een stemmetje in mijn hoofd. En hoe ik probeerde het tegen te spreken, de overtuiging bleef.

Maar toch… Je wilt het bevestigd zien, zo’n ingeving. Je wilt een arts horen zeggen dat het waar is. En dat gebeurde…

Zo dankbaar

Terwijl ik dit schrijf, zit ik nog na te trillen. Stapvoets komen de gebeurtenissen bij me binnen. Hoe vaak dacht ik niet: 'Als ik dit nu zou mogen overleven, dan heb ik eindelijk de tijd en ruimte om dat te doen wat ik moet doen'. Tja, daar ben ik vast niet de enige in.

Toch is het vooralsnog gelukt. In ieder geval alvast weer voor drie maanden. En ook dat is pure winst. Behalve dat ik mijn artsen meer dan dankbaar ben, ben ik ook zo verschrikkelijk dankbaar dat ik nu de kans heb om verder te vechten.

Volwaardig zusje

Nee, niet weer dat ‘kankergevecht-verhaal' - ik wil vechten voor mensen met kanker en de dingen waar zij tegenaan lopen. Vorige week heb ik de Facebook-pagina 'Kankervrije Dagen' een zusje gegeven: www.kankervrijedagen.nl Een volwaardige website vol inspiratie, over momenten waarop kanker even niet de hoofdrol hoeft te spelen. Juist omdat dat mij zo ontzettend geholpen heeft om de afgelopen periode door te komen.

De reacties zijn hartverwarmend. Ik krijg dagelijks berichtjes van mensen die daar hoop en steun uit putten. Dat doet me deugd. Het maakt me blij. En vele anderen met mij.

De echte emoties

“Je houdt toch niet op met je blog, hè?” Ook die vraag kwam in honderdvoud bij mij binnen de afgelopen dagen, nadat ik mijn voorlopige 'kankervrije' status op social media had gepost. Als het aan mij ligt zeker niet, want nu pas komen de echte emoties, de ervaringen en situaties, langzaam terug in mijn geheugen. Er zijn nog zoveel momenten en onderwerpen om te delen.

Wilde plannen

En nog zoveel 'strijdjes' te voeren. Met strijd doel ik op het stigma rond kanker. Evenals het gevoel dat je na de diagnose krijgt. Maar ook de veroordelingen, de interpretaties, de instanties en zo meer. Daarnaast heb ik nog een aantal “wilde” plannen, die ik graag met jullie wil delen, nu ik ze eindelijk uit kan gaan voeren.

Het woord 'hoop'

Woorden zijn mij nog nooit eerder zo tekort geschoten. Toch wil ik vooral heel hard roepen: “Mensch, durf te dromen”, want als zelfs ik met een driedubbel diagnose, nu ruim een jaar later nog steeds mag leven en beleven, dan heeft het woord 'hoop', vandaag in ieder geval, een nieuwe dimensie gekregen.

Ja, ik realiseer me dat dat niet voor iedereen geldt. Desondanks durf ik te stellen, dat wat er ook gebeuren mag, een dansje en een lach, in ieder geval zoveel meer brengen dan die allesomvattende angst.

Over Odette

Al jaren runt Odette Schoonenberg samen met haar zakenpartner en tv-persoonlijkheid Thijs Willekes het succesvolle PR-bureau So PR. Wanneer zij gediagnosticeerd wordt met maar liefst drie totaal verschillende kankersoorten, probeert zij haar reputatie als 'boeddhist op hoge hakken' niet alleen waar te maken, maar gaat tevens glimlachend de strijd aan met het nog altijd heersende stigma rondom kanker.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.