Vrouw/Columns & Opinie
999580075
Columns & Opinie

'Ik heb nog nooit zoiets goors gegeten'

ober

ober

Omdat ik dol op koken ben, eet ik ter inspiratie een keer per jaar in een buitengewoon restaurant. Via de mail kreeg ik een aanbieding van de Thalys naar Parijs. Goedkoop hotelletje geboekt en ja, dan eens een keer eten bij Georges V, een driesterrenrestaurant in Parijs.

ober

ober

Ik at er lang geleden, toen ik voor het Amerikaanse Universal werkte, en ik herinner mij een hemelse avond.

Fluisterende obers

Eerst de trein: verrassend comfortabel, heerlijk ontbijt, precies op tijd. Dan naar de 'Tempel van het Eten'. Georges V is een prachtig hotel; ongelooflijk mooie bloemstukken, dikke tapijten, gouden stoeltjes en fluisterende obers.

Als ik aan tafel ga zitten geniet ik van de cameeën op het plafond. Elegante dames, die later als motief in het servies zullen terugkomen. Bij de kaart moet ik wel even slikken: voorgerechten 70 euro, hoofdgerechten 140. Maar wie doet me wat. Sommigen stoppen het in hun neus of golfen voor dat geld, ik ga me lekker laten verwennen.

Ballon

U weet misschien dat de chef-kok van elBulli, een beroemd Catalaans restaurant (1983-2011), allerlei nieuwe kooktechnieken serveerde. Zo maakte hij bolletjes die in je mond ontploften, waarbij je dus letterlijk van een smaakexplosie kon spreken.

Ook bij deze amuse-bouches, de kleine hapjes die je vooraf krijgt, zit zo’n bolletje. Vreemd genoeg heb ik het idee dat ik een ballon in m’n mond laat knappen, maar denk: 'Dat ligt aan mij'.

Mishandelde ganzen

Ik ben gek op foie gras - ganzenlever - en tegenwoordig wordt dat ook verantwoord gemaakt, dus je kunt het zonder medelijden voor mishandelde ganzen bestellen.

De ober raadt mij de specialiteit van het huis aan: ganzenlever met zeewier. Ik vraag nog: 'Weet u wel zeker dat dat lekker is?' maar hij garandeert mij een 'ongelooflijke smaaksensatie.'

Zoiets goors

Nou, dat was het. Ik heb nog nooit zoiets goors gegeten. En dan te bedenken dat ik mensen haat die eten vies vinden. Ik zeg tegen de ober dat het me erg spijt, maar dat ik het niet zal eten omdat het geen combinatie is.

De kwartel die daarna komt is zo rood gebakken dat ik vrees dat hij alsnog van m’n bord zal vliegen. De cheesecake aan het einde van deze escapade, à raison van 300 euro, is te zuur voor woorden.

Als ik weer in de Thalys zit, krijg ik tot mijn verrassing een diner aangeboden. Was bij de prijs inbegrepen. Ik durf het haast niet te zeggen, maar het was lekkerder dan het diner bij Georges V!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.