Nieuws/Wat U Zegt
1002646884
Wat U Zegt

’Herinnering aan Radio Oranje’

Op 7 juli 1940 werd mijn vader Meyer Sluyser chef van de Radioluisterdienst in Londen die tot taak had de radio-uitzendingen vanuit het bezette gebied op te vangen en daarover aan Nederlandse regeringsinstanties in Londen te rapporteren, schrijft Mels Sluyser.

Toen er plannen bestonden om via de BBC zender een Nederlandstalig programma te beginnen bedacht Sluyser daarvoor de naam Radio Oranje. Later werden plannen gesmeed om bij Radio Oranje ook een satirisch programma uit te zenden. Iedereen voelde er veel voor, maar een knelpunt was de naam. Toen voorgesteld werd het de veelzeggende naam De Watergeus te geven zei Gerbrandy te vrezen dat deze naam de katholieke luisteraars zou kwetsen. Meyer Sluyser maakte echter een abrupt einde aan de discussie door voor te stellen het in dat geval maar De Wijwatergeus te noemen. De minister-president grinnikte en gaf verder verzet op.

Sluyser schreef teksten voor beide programma’s en nam daarbij ook een jaar lang de leiding op zich van de quasi-illegale zender De Flitspuit die de indruk moest wekken in het bezette gebied te opereren en daarmee het verzet in Nederland trachtte aan te moedigen.

Mels Sluyser, Huizen