Nieuws/Wat U Zegt
1009778
Wat U Zegt

Huismannen hebben het zwaar

Het lijkt zo mooi, huisman spelen. In de praktijk pakt het echter heel anders uit, schrijft Dick Schalekamp uit Giekerk.

"Omdat het bedrijf waar ik voor werkte meer heil zag om de boel over te hevelen naar een land (Mexico) waar de arbeidskosten veel lager liggen dan in Nederland en waar men niet zit met strenge Arboregels, was ik na dertig jaar werkeloos.

Na al de plichten waaraan je als werkzoekende moet voldoen te hebben vervuld, met oeverloos solliciteren op een leeftijd waar geen baas je wil aannemen, ben ik huisman geworden. Mijn vrouw zorgt voor het inkomen.

Het lijkt mooi, je tijd zelf in kunnen delen en kunnen doen en laten wat je wil, maar na een tijd gaat het echt vervelen. Als huisman ga je heus niet bij je buurvrouw een bakkie doen en de tijd die ik besteed aan vrijwilligerswerk is niet voldoende om mij echt nuttig te doen voelen in deze maatschappij. Ik heb voor vrijwilligerswerk gekozen om toch nog sociale contacten te onderhouden. Maar het haalt het niet bij de dagelijkse gang naar de werkgever.

Fiets

Er is geen vast ritme meer in het leven en de fiets staat meestentijds werkeloos in het hok. Was ik gewend om dagelijks naar de werkgever te fietsen, wat toch drie kwartier heen en drie kwartier terug naar huis was, dat moet ik nu node missen. Men gaat immers niet voor de lol iedere dag een eind fietsen, zeker niet als het weer grillig en onstuimig is en als de temperaturen van dienmate zijn dat achter de kachel kruipen erg aanlokkelijk is. Oké, echte fietsfanaten zullen er niet voor terugdeinzen om dagelijks vele kilometers af te leggen, ik ben echter geen fietsfanaat.

Ik heb sociale contacten, maar ook die halen het niet bij de contacten die je bij een werkgever hebt.

Ritme

Het grootste gemis is een vast ritme in je leven, want hoe je het ook wendt of keert, je deelt je tijd toch anders in. Vroeger of later op bed, langer op bed blijven liggen of juist vroeg uit bed, het zijn allemaal dingen die anders zijn dan toen je nog een werkgever had.

Geloof mij, huisman tegen wil en dank zijn is niet leuk, zeker niet als de kinderen zijn uitgevlogen en je vaak alleen thuis zit. Toch probeer ik er het beste van te maken. Ik zou wel eens willen weten hoe andere huismannen dit ervaren."

Bent u net als Dick Schakelamp huisman tegen wil en dank? Heeft u tips? Laat het ons weten! U kunt uw reactie hieronder kwijt.