1013314
Wat U Zegt

Daar is over nagedacht

Wim Berendsen uit Amsterdam windt zich op over wat hij het zoveelste prestigeproject van Amsterdam noemt: de herinrichting van het Leidseplein. Kosten, 19 miljowen euro. Wat vindt u? Ongepast in deze tijden van crisis en bezuinigingen? Lees hier het relaas van Berendsen en geef uw mening.

Wim Berendsen, Amsterdam

Er waren eens drie wijzen uit het oosten: stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje, projectdirecteur Gijs Mol en architect Bert van Berkel. Zij hadden een droom, de herinrichting van het Amsterdamse Leidseplein.

Zij, maar dan ook zij alleen, willen dit veranderen in een mooi, glad, modern plein met lichtgrijze kale stenen en gezellige vandaalbestendige bankjes. De trams verdwijnen uit de Leidsestraat, een klap voor de mensen, de middenstand en de toeristen. Daar hebben de wijzen over nagedacht.

Het mooiste en kostbaarste idee is een ondergrondse rijwielstalling onder het KleineGartmanplantsoen, waar geen hond zijn fiets in zal stallen want daar houden de Amsterdammers niet van, in zo’n griezelige ruimte. Geraamde kosten 19 miljoen euro, want in calculeren is men heel sterk, denk maar aan de metro. Hoeveel huizen zullen er nu in elkaar storten bij het slaan van de damwanden?

Wie willen dit eigenlijk? Geen uitbater rondom dit plein. Hoop dat de drie wijzen het licht zullen zien voordat het hún nachtmerrie gaat worden, de zoveelste prestigezaak.

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op www.wuz.nl.