1013707
Wat U Zegt

Slanker maar sterker

Al tientallen jaren lang wordt er bezuinigd op de defensie. Elke keer weer zijn er generaals die aangeven dat de krijgsmacht slanker, maar sterker en beter uit die bezuinigingsronde is gekomen. Ook nu weer luitenant-generaal De Kruif die, als Commandant Landstrijdkrachten, vindt dat de landmacht nog nooit zo goed was als nu (Tel. 08-01). Hans Brouwers maakt zich echter grote zorgen. U ook?

Deze generaals hebben hun hoge positie te danken aan de politiek en het zijn diezelfde politici die keer op keer op onze verdediging bezuinigen. Zelden zullen deze überloyale generaals dan ook stevige kritiek uiten of aangeven dat het zo niet verder gaat. Natuurlijk beslist de politiek over de uitgaven voor defensie, maar de generaals moeten beseffen dat zij ook verantwoording verschuldigd zijn aan hun personeel, dat al vaak 20 of 30 jaar hoort dat het – ondanks groteske bezuinigingen – steeds beter gaat met de krijgsmacht, een krijgmacht die zij met honderden tegelijk vaarwel moeten zeggen.

Generaal De Kruif moet ook beseffen dat als hij zegt dat de krijgsmacht nog nooit zo goed gefunctioneerd heeft, dit politici het gevoel geeft dat er bij een volgende ronde wel weer wat afkan, ze redden het toch wel. Als over een paar jaar de drie laatste soldaten staan opgesteld bij het laatste schip, de laatste pantserwagen en het laatste vliegtuig, hoor ik de laatste generaal al zeggen: „Dit is de beste krijgsmacht ooit!”

Hans Brouwers, Zevenaar

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op www.wuz.nl.