1013713
Wat U Zegt

’Zolang schoffelen de straf blijft, zolang zullen er straatbendes blijven’

Uitslag Stelling: Geen fiducie in rechter

Deze week werd in Den Haag met inzet van 200 agenten de harde kern van een jeugdbende opgerold. Lof alom voor de Haagse politie, zo ook van 87 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Maar velen plaatsen daar wel een kanttekening bij: „De politie heeft inderdaad goed werk verricht. Nu kijken wat de dames en heren rechters doen. Waarschijnlijk een aai over de bol en een vingertje ’niet meer doen, hoor’.”

We zijn op de goede weg, is de conclusie, maar de straffen zijn om te lachen. Bijna iedereen is van mening dat jeugdcriminaliteit nog harder moet worden aangepakt. Je moet het kwaad in de kiem smoren, want het zijn de misdadigers van de toekomst. Dus veel eerder ingrijpen en direct hard straffen, is een veelgebezigde reactie. „Jong geleerd, is oud gedaan. Het is toch van de zotte dat volwassenen bang moeten zijn van snotneuzen van 12”, foetert iemand.

Pamperpolitiek

Nederland telt een kleine duizend jeugd- en straatbendes die in meer of mindere mate voor overlast en problemen zorgen. „Dat krijg je van die pamperpolitiek”, reageert een deelnemer, „daardoor is het uit de hand gelopen.”

Jeugdige criminelen komen te makkelijk weg met taakstraffen, vinden de respondenten. „Veertig uur taakstraf bij onze vrienden van Bureau Halt en ze gaan vrolijk door waar ze gebleven zijn”, schampert iemand. Een ander voelt wel wat voor een werkstraf „maar dan in een fel oranje overall met de tekst ’ik ben een sukkel’. Dan gaat het stoer doen er misschien wel af”. Velen zien dit soort jongeren het liefst achter de tralies, anderen opperen het herinvoeren van de dienstplicht, een tuchtschool of heropvoedingskamp. „Oppakken en interneren in bijvoorbeeld een leegstaande gevangenis. Normen en waarden leren en een beroep. Dat werkt vele malen beter dan een taak- of celstraf.”

Een dikke 90 procent vindt dat daarnaast ook tegen de ouders opgetreden moet worden. „Het probleem moet bij de wortels worden aangepakt, dus bij de opvoeders.” Twee derde denkt dat een boete het meeste effect heeft, gevolgd door gedwongen ondersteuning bij de opvoeding. „Ik kan mij niet voorstellen dat ouders er niets van merken als hun kinderen spullen hebben die ze normaal gesproken niet kunnen betalen.” In erge gevallen zouden ouders uit de ouderlijke macht gezet moeten worden, vindt 36 procent.

Dat de Haagse politie zo veel mensen vrijmaakt om een jeugdbende op te rollen, kan niet iedereen waarderen. „Dweilen met de kraan open. Tweehonderd man de straat op en elf man pakken is belachelijk. Er is veel te weinig politie op straat om criminaliteit te voorkomen”, meent een deelnemer. Maar de meesten juichen het juist toe. „Om de bendeleden op hetzelfde tijdstip bij verschillende adressen op te pakken heb je veel mankracht nodig, anders kunnen ze elkaar onderling waarschuwen”, legt iemand uit.

Ook het in kaart brengen van criminele netwerken en het continu in de gaten houden van de jongeren kosten veel mankracht, maar de deelnemers vinden het dat waard. „Goed dat ze erbovenop zitten, dit moeten ze ook blijven doen. Maar daarnaast een gevolg geven: langdurig van de straat, begeleiding, opleiding en een strak opvoedregime.”