Nieuws/Wat U Zegt
1020589782
Wat U Zegt

’Consument draait op voor vergroening’

Zoals ik al verwachtte en velen met mij, zullen wij consumenten de prijs van de ’groene’ producten moeten gaan betalen, betoogt M. van Nes.

Hak neemt voorlopig de extra kosten voor duurzaam geteelde groenten van de boeren voor zijn rekening, maar de supermarkten zullen deze kosten uiteindelijk wel gaan doorberekenen. Dat weten de consumenten uit ervaring na de belastingverhoging van 6 naar 9%. De supermarkten hebben daar misbruik van gemaakt en vele producten fors meer laten stijgen dan de afgesproken 3%!

Volgens de heer den Dekker, directeur landbouw, inkoop en duurzaamheid van Hak, is het ook gerechtvaardigd om de hogere kosten door te berekenen aan de consument. Volgens hem besteden Nederlanders gemiddeld maar 11% van hun inkomen aan voedsel. Waar haalt deze meneer dat vandaan?

Volgens het Nibud besteedt een gezin, 2 volwassen en 2 kinderen, 15,26 euro per dag, uitgaande van 30 dagen, betekent dit ruim 450,--euro. Dat zou dan betekenen dat men een netto maandinkomen van bijna Euro 4.100,-- moet hebben. Volgens mij zijn er heel veel mensen die van de helft (en zelfs veel minder) moeten rondkomen. Dus meneer den Dekker moet zich schamen voor dit soort uitlatingen!

M. van Nes