Nieuws/Wat U Zegt
1022192
Wat U Zegt

'Voor een hongerloontje de behoeftige medemerns helpen, wie doet dat nog...?'

Uitslag Stelling: Alle lof voor thuishulp

„Deze mensen zijn onmisbaar.” „Het zijn toppers.” „Kanjers.” Dat zijn enkele van de vele loftuitingen aan het adres van de thuiszorgers. De deelnemers aan de Stelling van de Dag zijn eensgezind: thuishulpen doen goed werk en dat wordt te weinig gewaardeerd. Vrijwel iedereen vindt het dan ook terecht dat deze beroepsgroep een hart onder de riem wordt gestoken met de actie Kerstgroet aan de Thuiszorg.

Want de thuiszorgers hebben het moeilijk. Hoge werkdruk, nulurencontracten en tienduizenden banen op de tocht. Krommer kan het niet, vinden de respondenten. „Het kabinet wil dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en aan de andere kant wordt er bezuinigd op de thuiszorg.”

Iedereen is erg te spreken over het werk dat deze mensen doen, niet in de laatste plaats de cliënten zelf. „Zij maken het mogelijk dat ik zo lang mogelijk in mijn vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Ze staan altijd voor mij klaar!” zegt een van hen. En het is zwaar werk. „Van vroeg tot laat zijn ze in weer en wind, meestal op de fiets, onderweg naar cliënten om die te voorzien van medicijnen, te wassen en aan te kleden, voor een stofzuigerbeurt of om de afwas in de vaatwasser te zetten. Ook met de feestdagen!” reageert iemand.

AWBZ

Voor 2015 zijn er 50.000 ontslagen aangekondigd in de thuiszorg. Volgens staatssecretaris Van Rijn zijn deze onvermijdelijk gezien de kostengroei in de uitgaven van de AWBZ en de thuiszorg. Onzin, meent bijna drie kwart. „Thuiszorgers hebben al 25 procent van hun salaris ingeleverd. Nu dreigt ontslag. Dit is ontoelaatbaar. Bezuinig maar eens aan de top. De cliënten worden ook de dupe”, schrijft iemand.

Een ander: „Overal worden mensen ontslagen en overal zie je hetzelfde. De werkelijke kosten, een te groot management, worden nergens aangepakt.”

De meesten vinden het wel een goede zaak dat Van Rijn in de toekomst afwil van de tijdregistraties. Zo houdt de thuishulp wellicht meer tijd over voor een praatje of een kop koffie, wat er nu vaak bij inschiet. Want: „Een praatje is erg belangrijk voor de hulpbehoevende oudere of zieke. Je bent vaak het enige contact dat ze hebben.” Ook juichen velen het toe dat een wijkverpleegkundige gaat bepalen welke zorg nodig is. Die heeft vaak de algehele situatie beter in het oog en kan daarom ook aansturen. Dit kost veel minder dan werken met zorgindicaties, meent 38 procent. „Mijn vader heeft tijdelijk een stoma. Iedere dag komt er een verpleegkundige langs. Die is steeds meer dan een uur bezig met het invullen van formulieren. Waarom?”

Zestig procent denkt dat de kwaliteit van de thuiszorg best op peil gehouden kan worden als die zorg anders georganiseerd wordt. „Als fraude met pgb’s en zorgtoeslagen aangepakt worden, iedereen zorgkosten betaalt en er efficiënter wordt gewerkt, moet goede hulp mogelijk blijven”, meent een deelnemer. „Geen zes verschillende mensen over de vloer en dan ook nog vaak verschillend per week. Dat is te verwarrend voor de cliënt.”

Medewerkers in de thuiszorg hebben een mooi beroep, vinden de respondenten, maar verdienen veel te weinig. Deze mensen zijn goud waard en daar moet een goede financiele vergoeding tegenover staan. „Deze waak- en hulphonden doen meer dan pleetje poetsen en steunkousen aantrekken. Wie kiest voor een baan in de thuiszorg is een betrokken mens, en dat is een prima middel tegen de a-socialisering die aangestuurd wordt door dit kabinet.”