Nieuws/Wat U Zegt
1022635
Wat U Zegt

Discussie over blanke Kerstman

Na het Zwarte Pietenvraagstuk in Nederland is in de Verenigde Staten een discussie losgebarsten over de blanke Kerstman. Blogger Aisha Harris van het online tijdschrift Slate stelde vorige week openlijk de vraag of 'Santa Claus' wel uitsluitend wit mag zijn. Wat vindt u?

De Afro-Amerikaanse Harris werd volgens eigen zeggen als kind in verwarring gebracht door de witte Kerstman. „Twee decennia later is Amerika steeds minder wit, maar een Kerstman met een melaninetekort blijft de standaard in reclames, folders en films.”

Harris pleitte voor een andere verschijningsvorm voor de Kerstman. „Omdat wij Santa zelf hebben gecreëerd, kunnen we hem veranderen naar hoe we maar willen - en dat hebben we ook al vele malen gedaan.”

„De Kerstman is gewoon wit”, reageerde een presentatrice van de nieuwszender Fox. Zij werd gesteund door een panel van commentatoren die de blanke huid van 'Santa' tot feit bombardeerden en toevoegden dat Jezus ook blank was. „Dat kun je niet zomaar veranderen.” Net als in Nederland vielen ook de woorden 'politiek correcte onzin'.

Ook de zeer populaire satirische Daily Show besteedde aandacht aan het debat. „Ik vind het geen grapje”, reageerde Harris maandag tegen CNN. „De wereld is enorm veranderd. De Kerstman is een fictief figuur dat zich heeft ontwikkeld en wij kunnen hem minder etnisch maken.”

Hoe denkt u hierover? Hoort de Kerstman uitsluitend blank te zijn? Laat uw mening achter en doe mee aan onze poll!