1032582
Wat U Zegt

'Zorgstelselstress'

Het is herfst. Veel mensen zijn grieperig en snotterig. Maar tegenwoordig komt er nog een andere aandoening bij: stress, veroorzaakt door ons zorgstelsel, mailt Joke van Leeuwen uit Amersfoort. "Aan het eind van het jaar moeten we een zorgverzekering gaan kiezen. En dat is een gigantische klus!"

"We worden overspoeld door kostbare reclame in kranten, op radio en televisie. De eerste keuze die je moet maken, is collectief of 'solo', want er zijn steeds meer organisaties die collectieve zorg aanbieden.

Dan uitzoeken: Welke verzekering? Welke verzekering heeft voor jou persoonlijk de beste vergoedingen? Aanvullende verzekering? Welke klasse? Nu blijkt weer, dat ouderen vaak zwaar oververzekerd zijn.

En dan nog kiezen uit: natura - restitutie. Gisteren, in Radar, hoorde ik tot mijn verbazing dat er nog een derde mogelijkheid is: beperkte natura. Dit is toch niet normaal?

Het komt eigenlijk hier op neer: Bij de keuze van je polis moet je rekening houden met welke ziekte je van plan was dat jaar te krijgen. Dan uitzoeken of jouw ziekenhuis gecontracteerd is bij jouw zorgverzekering. Dit geldt trouwens ook voor de apotheek. En dan de vraag: krijg je de vergoeding uitgekeerd en zo ja, ook voor 100%?

Door de opkomst van de ZBC's wordt de keuze bijna ondoenlijk. Bovendien roept de toename van deze speciale klinieken vraagtekens bij mij op. Praktijkvoorbeeld: Iemand komt voor een nieuwe bril bij de opticien. Hij waarschuwt de mevrouw, omdat hij denkt dat er iets aan de hand is met haar oog. Grote schrik. Hij verwijst haar naar het Oogziekenhuis. Nooit van gehoord. Het blijkt, dat er een nieuwe vestiging van deze landelijk keten nieuw is in de stad.

Kortom: ik vrees dat ons zorgstelsel een veroorzaker gaat worden van heel veel hoofdpijn en stress."

Ziet u door de bomen het bos nog?