Nieuws/Wat U Zegt
1041802
Wat U Zegt

'Voer strafregels weer in'

Eten in de klas, jassen aan, petjes op, ipod in het oor, grote mond tegen juf en meester die meestal bij de voornaam worden genoemd. Hoe krijgen we orde en gezag terug op school? Joost Eerdmans weet het wel.  "Voer weer straregels in", schrijft hij. Goed idee?

Eten in de klas, jassen aan, petjes op, ipod in het oor, grote mond tegen juf en meester die meestal bij de voornaam worden genoemd. Hoe krijgen we orde en gezag terug op school?

Als de leraar al geen gezag meer heeft, hoe moeten leerlingen dat op latere leeftijd dan wel krijgen? Een stevig gesprek helpt meestal niks, in de hoek zetten evenmin. Strafregels wel, ze zijn vervelend en dus effectief en brengen ook het spijbelen terug, blijkt uit de praktijk op diverse scholen.

De leerling maakt ze in zijn eigen tijd en het gaat dus niet af van de lesuren. Er hoeven geen mentoren 's avonds naar ouders te bellen of concierges lijsten van laatkomers bij te houden. Ouders moeten de regels ondertekenen voordat ze worden ingeleverd, dus zij worden als opvoeders meteen betrokken bij de correctie van het gedrag van hun kind. 

De schrijfstraf is ook een slimme straf, want direct gekoppeld aan de overtreding: Boeken niet bij je? Dat wordt dan 25 keer: “Hè, wat jammer nou dat ik mijn boeken vergeten ben. Nou kan ik niet meedoen met de les. Volgende keer neem ik ze mee, dan hoef ik dit nooit meer te schrijven.”

Ik ben voor de herinvoering van strafregels in het onderwijs! 

Joost Eerdmans, Capelle aan den IJssel

WNLpresentator

Discussieer mee over dit en andere onderwerpen op www.wuz.nl!