1044621
Wat U Zegt

Uitslag Stelling: ’Roep diplomaten terug’

Ruim zeventig procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is van mening dat de festiviteiten rond de viering van de 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Rusland moeten worden afgeblazen. Er is momenteel een hoogoplopend conflict tussen de landen. Geen reden dus om een feestje te vieren, zo vindt een meerderheid van de respondenten.

Gisternacht is een Nederlandse diplomaat in Moskou in elkaar geslagen. Vermoedelijk als vergelding voor de Nederlandse kritiek op de Russische homowetgeving. Eerder ontstonden spanningen rond de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag. „Dit begint echt uit de hand te lopen”, zo stelt een van u. „Het is nu echt tijd dat de regering haar tanden laat zien. Roep onze diplomaten terug en laat de zaak tot rust komen. Daarna kunnen we een nieuwe start maken en alsnog een feestje bouwen.”

Ruzie

Ondanks het feit dat u verontwaardigd bent over de ruzie, die inmiddels steeds hoger oploopt, vindt 62 procent van de deelnemers het van groot belang om de betrekkingen tussen Nederland en Rusland goed te houden. „Deze landen hebben elkaar nodig. Laat deze kwesties achter je. Gewoon uitpraten.” „Nederland moet landen waar het zakelijke contacten mee heeft niet tegen de haren in strijken.” Weer iemand anders zegt: „We hebben grote economische belangen in Rusland. Laten we de relatie dus goed houden.”

In de zaak van de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin in verband met vermeende kindermishandeling heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) excuses aangeboden. Voor iets meer dan de helft van u was dat niet nodig geweest. „Nederland moet eens een keer de rug recht houden en niet meteen excuses maken. Diplomaat of niet, kindermishandeling is niet te tolereren.”

Onderzoek

Veertig procent vindt excuses wel terecht. In tegenstelling tot uw visie op de verontschuldigingen van Nederland vindt 87 procent van u dat de Russen wel excuses moeten aanbieden met betrekking tot de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderbosch. Een enkeling denkt daar anders over: „De Rus werd aangehouden door de politie en dat mag in verband met de diplomatieke onschendbaarheid nu eenmaal niet. De Nederlandse diplomaat werd niet door Russische autoriteiten in elkaar geslagen. Excuses zijn op dit moment dan ook niet nodig. Onderzoek natuurlijk wel.”

Over de bemoeienis van Nederland met Russische aangelegenheden zijn de meningen verdeeld. Bijna de helft vindt het terecht dat Nederland een oordeel heeft over zaken die zich in Rusland afspelen. Ruim veertig procent vindt dat Nederland beter zijn mond kan houden.

Vingertje

„Wij moeten ons niet met alles bemoeien. Wat denken wij Nederlanders wel niet. Wij kunnen ons standpunt over homo’s niet opleggen aan welk land dan ook.” Een andere stemmer zegt: „Nederland is de laatste tijd constant bezig om Rusland uit te dagen. Vooral minister Timmermans. We doen er beter aan niet steeds dat belerende vingertje te heffen.”

U legt de schuld van de rel overigens voor een groot deel bij Greenpeace. „Het is allemaal begonnen met de acties van Greenpeace. Het zou Nederland sieren als het de acties zou veroordelen.”

Komende maand brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan Rusland. Een meerderheid van 60 procent van de respondenten vindt dat het staatsbezoek niet moet doorgaan. Een derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag denkt dat het staatsbezoek juist bij uitstek geschikt is om de lucht te klaren. „Er ligt een mooie taak voor ons koningspaar om de betrekkingen te herstellen. Goed voor de economie en dus goed voor alle Nederlanders.”