Nieuws/Wat U Zegt
1045304
Wat U Zegt

De weg van (on)zekerheid

Jongeren krijgen amper een kans op de arbeidsmarkkt omdat ervaring zwaar telt bij het aanstellen van een nieuwe werknemer. Paul van Puijenbroek doet een oproep om de jonge generatie meer kansen te geven. Lees verder en geef uw mening.

Paul van Puijenbroek

In 1963 gaf Martin Luther King op de trappen van het Lincoln Memorial een onvergetelijke speech. Zijn woorden onderstreepten een droom op een betere toekomst, een toekomst waarin gelijkheid zou zijn. Uit zijn woorden sprak een hoop voor een hele bevolkingsgroep, maar ook voor hem zelf, het was zijn droom. Ik durf nu dezelfde woorden te spreken, voor een bevolkingsgroep, maar ook voor mij zelf.

I have a Dream! Ik droom over gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren, een categorie waar ik zelf ook bij hoor. Waar mijn uitspraak bij lange na niet dezelfde lading heeft als de boodschap van Martin Luther King, hoop ik wel mensen aan het denken te zetten. We leven tegenwoordig in een klimaat waarbij een ieder zoekt naar zekerheid voor zijn eigen bestaan. Dit doen bedrijven, door te bezuinigen. Dit doen mensen door geen geld meer uit te geven. Iedereen kiest de weg van de zekerheid en misschien wel die van de minste weerstand.

Het zou echter bedrijven en hun verantwoordelijken sieren wanneer ze eens niet die keus voor ervaring en zekerheid zouden maken, maar een jonge gedreven persoon aan durven te stellen.

De cirkel van het op zoek zijn naar ervaring zal moeten worden doorbroken, anders krijgt Nederland dadelijk een hele bevolkingslaag welke nooit de kans heeft gekregen om ervaring op te doen. De vraag die mensen zich daarbij moeten stellen; is ervaring bij een functie wel van belang? Voor sommige functies zal dit zeker het geval zijn, maar lang niet alle. Koppel jonge, gedreven professionals aan iemand met ervaring en een jaar later is de ervaring gedeeld. Ervaring waar het bedrijf dan weer op verder kan borduren.

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op www.wuz.nl