Nieuws/Wat U Zegt
1045933
Wat U Zegt

’Ook valt veel te bezuinigen op salarissen en sportuitzendingen’

Uitslag Stelling: Twee zenders is genoeg

Medewerkers van de NOS mogen op kosten van hun werkgever morgen naar Den Haag om te protesteren tegen de bezuinigingen op de publieke omroep. De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag zien hun goeie belastingcenten daar liever niet aan verspild worden.

Actievoeren met goedkeuring van je werkgever, die dan ook nog eens je reiskosten vergoedt en salaris doorbetaalt. Voor omroepmedewerkers geen sprookje. Zij hebben de zegen van hun werkgever voor demonstraties tegen verdere bezuinigingen. Vorig jaar kregen de omroepen al 200 miljoen minder, nu nog eens 100 miljoen euro.

Driekwart van de deelnemers aan de Stelling vindt dat er best nog wat van dat budget voor de publieke omroep af kan. Dan zouden vooral de salarissen van bepaalde presentatoren het moeten ontgelden. Want: „Waarom moeten Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw zo veel verdienen?”

Bieden

Een ander vindt dat er op sport best bezuinigd kan worden: „Met belastinggeld bieden op de uitzendrechten van Wimbledon en voetbalwedstrijden, dat is pas geldverspilling.” En dat terwijl 32 procent te kennen geeft de zondagse Studio Sport echt niet te willen missen.

Minder zenders vindt 56 procent van de respondenten een aantrekkelijke optie om geld te besparen. „Twee zenders voor nieuws en actualiteiten is toch meer dan genoeg?” De reclamevrije BBC wordt vaak als lichtend voorbeeld genoemd. Een deelnemer schrijft: „Nederland 3 opheffen en in plaats daarvan regionale zenders.” En: „Geen Jan Smit en domme quizzen, dat soort dingen kan prima bij de commerciëlen.” Aan de andere kant noemen veel stemmers de publieke omroep vaak ’te elitair’. Een stemmer wil dan ook graag zien waar hij voor betaalt: „Gezellige en leuke programma’s.”

De publieke omroep helemaal opheffen noemt meer dan de helft een serieuze bezuinigingsmaatregel. Maar nog meer mensen (67 procent) zeggen toch het Journaal niet te kunnen missen. Behalve het Journaal zijn ook de documentaires van de publieken populair: de helft wil die absoluut bij de publieke omroep blijven zien. Het minst populair zijn de kerkdiensten op televisie en jongerenprogramma’s. Dat laatste kan liggen aan de populatie van de respondenten. Van de ruim 3500 stemmers was maar drie procent onder de 35 jaar.

Als alle omroepmedewerkers morgen naar Den Haag gaan om te protesteren en stel dat Nederland 1,2 en 3 daarom een dag ’op zwart’ zouden gaan, zou u dat dan erg vinden? Driekwart van de stemmers zegt nee. Voor een dag zouden ze de televisie niet echt missen, want zo verknocht zijn de stemmers niet aan de publieke omroep. Slechts 14 procent zegt ’grotendeels’ naar de publieken te kijken.

Een plan om de bezuinigingen te verminderen, is volgens plannen van het kabinet meer reclame uitzenden op de publieke omroep, ook tussen de programma’s door, maar dat vindt driekwart van de stemmers een heel slecht idee.

De Nederlandse Publieke Omroep zendt overigens nu ook al veel reclamespotjes uit... Over zichzelf. Dat kan niet, zei de VVD vorige week. De verantwoordelijke staatssecretaris Sander Dekker vindt echter dat de omroep niet beknot mag worden in de vrijheid van meningsuiting en wil de acties niet verbieden. Bijna twee derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is het niet met hem eens.

Irritant

De spotjes die de NPO uitzendt, onder de noemer ’Onze programma’s bezuinig je niet 123 weg’, vinden de meesten irritant. De publieke omroep staat er bij de lezers niet heel positief op. Velen noemen de omroepen op Nederland 1, 2 en 3 ’arrogant’ of ’een links bolwerk’ en vinden dat de televisiezenders bol staan van ’eigendunk’.

Het handjevol stemmers dat wel vindt dat de publieke omroep alle middelen moet aangrijpen om te protesteren tegen de bezuinigingen, vindt dat de gesubsidieerde omroepen wel televisie maken die ’relevant’ en ’kwalitatief goed’ is.

„Den Haag moet de publieke omroepen met rust laten”, zo schrijft een respondent. Met daarbij de kanttekening dat er wél iets gedaan kan worden aan het salaris van de presentatoren.

Voor meer illustraties zie pluisproducties.nl