Nieuws/Wat U Zegt
1047915
Wat U Zegt

'Noordpool moet werelderfgoed zijn'

Wout de Jong uit Hoorn vindt het onbegrijpelijk dat alleen Greenpeace zich verzet tegen de proefboringen van Rusland op de Noordpool. De hele wereld zou in verzet moeten komen, vindt hij.  "Het gebied zou eigenlijk een werelderfgoed moeten zijn, waar iedereen met zijn handen afblijft."  

Wout de Jong, Hoorn:

In Nederland worden bouwprojecten stilgelegd door de aanwezigheid van een broedend vogeltje of een bijzonder kikkertje of plantje. Dat gaat mij soms wat te ver. Activiteiten in het Noordpoolgebied zijn van een heel andere orde.

Exploitatie van dit gebied wordt mogelijk door het smelten van het ijs en met name Rusland kan niet wachten met het doen van proefboringen, met alle risico’s van dien. Ik vind het onbegrijpelijk dat alleen Greenpeace zich hiertegen verzet. De hele wereld zou in verzet moeten komen. Maar geld en macht zijn nu eenmaal de alles bepalende factoren. En zolang er in de aardbodem nog een druppel olie zit zal die gewonnen worden en zullen alternatieve energiebronnen een bijrol spelen.

Wat ik me afvraag is waar Rusland eigenlijk het recht vandaan haalt. Hoe logisch is het dat (de bodem van) het Noordpoolgebied wordt geclaimd door de vijf aangrenzende landen. Na het smelten van het poolijs is toch sprake van internationale wateren en het hele gebied zou eigenlijk een werelderfgoed moeten zijn, waar iedereen met zijn handen afblijft.

Discussieer mee over dit en andere onderwerpen op www.wuz.nl!