1048303
Wat U Zegt

'Veiligheid kwijt'

Hoezo, niet doorbehandelen boven de 90 jaar. Het begint in werkelijkheid al op je 75e. Ik ben een vrouw van 76 jaar en heb helaas een aantal keren borstkanker gehad.

Na een borstbesparende operatie in 1990 kwam in 2007 de kanker terug en er volgde een dubbele amputatie. In 2007 vond men 70-jarigen te oud voor chemo- of hormoontherapie (dit is inmiddels veranderd). Wel moest ik zeer regelmatig gecontroleerd worden. Tot 2012. Toen kreeg ik door verhuizing een voor mij nieuwe specialist.

Hij meldde mij: „Sorry mevrouw, u bent nu 75 jaar en dan mogen we na vijf jaar niet meer controleren, ook niet bij erfelijke borstkanker.” Op mijn vraag of het op mijn leeftijd dan maar voort moest woekeren kreeg ik te horen: „Nee hoor, u moet van nu af zelf uw borsten goed bevoelen.” Ik vertelde dat er de laatste keer niets te voelen was geweest, dat het alleen op de mri-scan was aangetoond. Het antwoord: „Ja sorry mevrouw, dit zijn de nieuwe regels, u moet het nu echt zelf gaan doen. En mevrouw, u bent toch al 75 jaar, een mooie leeftijd toch?”

Ik zat duidelijk zijn tijd te verdoen. Ik begrijp heel goed dat het leven eindig is, maar ik ben nu 76 jaar en gelukkig nog samen met mijn man. Ik zie er goed uit, ben nog fit van geest, op dit moment hopelijk kankervrij en wil, als het even kan, nog lang niet dood, maar ik ben dankzij dit soort regels mijn veiligheid volledig kwijt.

Mevr. Van de Vrugt, Voorschoten

Discussieer mee over dit en andere onderwerpen op www.wuz.nl!