1048343
Wat U Zegt

'Alleen maar pinnen?'

Minister Opstelten gebruikt tijdens de week van de veiligheid alleen maar zijn pinpas om aandacht te vragen voor de onnodige hoeveelheid cash in winkels, horecagelegenheden en tankstations. Frank van Schuilenburg mailt: "Hoe veilig (voor ons) is het eigenlijk als we allemaal gaan pinnen?" Hij heeft daar zo zijn twijfels over.

Frank van Schuilenburg, Aruba:

Hoe veilig (voor ons) is het eigenlijk als we allemaal gaan pinnen?

Ten eerste hebben we op Cyprus kunnen zien wat er gebeurt als je al je geld op een bank zou moeten laten staan om te kunnen pinnen.

Ten tweede komt het nogal eens voor dat pinautomaten een hele dag plat liggen vanwege een storing in het betaalnetwerk.

Ten derde, wat te denken van een 'bank holiday' zoals nu onlangs in Panama gebeurde? Kun je mooi een aantal dagen geen boodschappen doen.

Ten vierde is onlangs wel gebleken hoeveel moeite diensten zoals de NSA doen om mensen te volgen. Betalingsgedrag is via elektronische weg nog makkelijker op te vragen.

En 'last but not least' de bemoeienis van overheden wereldwijd wordt groter en groter. Als je alleen maar kunt pinnen dan wordt het wel heel erg makkelijk voor ze om iedereen onder de duim te houden. Steeds meer beslissingen worden door computers genomen. Een aanhoudingsbevel en aanhouding zelf is nog altijd mensenwerk maar een beslissing om je pas te blokkeren kan eenvoudig door een machine worden genomen.

Ik denk dat het verstandig is om mensen ook te wijzen op de gevaren die het juist met zich meebrengt. We staren ons soms teveel blind op hetgeen men wil dat we zien en vergeten de overige zaken.

Zou er niet ook wat aandacht gegeven moeten worden aan bovenstaande punten?

Discussieer mee over dit en andere onderwerpen op www.wuz.nl!