1057795
Wat U Zegt

'Omkatten'

Onze politieke leiders zetten met hun taalgebruik de opstellers van de 'Van Dale' onder druk. Niets is meer wat het lijkt, schrijft Bert Osendarp. "Als er ronduit gestolen wordt uit de gemeentekas door zaken te declareren die niet door de gemeente c.q. de burger behoren te worden betaald, dan wordt dit afgedaan als 'onhandig'. Vult een burgemeester zijn zakken, dan is er sprake van een 'foutje'." Tijd voor een mentaliteitsverandering, vindt hij.

Bert Osendarp:

Onze politieke leiders zetten met hun taalgebruik de opstellers van de 'Van Dale' onder druk. Niets is meer wat het lijkt.

Als er ronduit gestolen wordt uit de gemeentekas door zaken te declareren die niet door de gemeente c.q. de burger behoren te worden betaald, dan wordt dit afgedaan als 'onhandig'. Vult een burgemeester zijn zakken, dan is er sprake van een 'foutje'. Wordt de burger op het verkeerde been gezet bij de begroting, dan wordt dit weer afgedaan met 'omkatten'.

Evenals elke bestuurder dat doet, wordt er nooit schuld bekend, maar zou alles binnen de kaders van de wet plaatsvinden. Als je dan zoals een Jos van Rey schatrijk bent geworden door handel in onroerend goed, met de voorkennis die een wethouder van bestemmingsplannen, stedelijke planning e.d. heeft, dan stel je je heel verontwaardigd op als je aangesproken wordt en richt je gewoon een nieuwe partij op.

Bestuurlijk Nederland kan zich vrijwel van alles veroorloven. Er zal een grondige aanpak van deze al decennia lang geleden ontstane mentaliteit moeten plaats vinden. Maar dat zo’n omkatting ook binnen het kader der wetgeving plaats behoort te vinden, is in geen regeerakkoord vastgelegd.