1057812
Wat U Zegt

Zembla-uitzending over misstanden in slachthuizen splijt meningen

Uitslag Stelling: Laconiek of verontrust

Het poepvleesverhaal dat het tv-programma Zembla naar buiten bracht, brengt twee reacties teweeg onder de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Of men is ernstig verontrust of men blijft er laconiek onder. „Vandaag is het vlees, morgen vis en dan weer zit er een bacterie in eieren. Als je overal bij stilstaat, kun je niks meer eten”, redeneert de laatste groep.

Zembla stelt dat een groot deel van het vlees dat uit slachthuizen komt en door mensen wordt gegeten, is besmet met poepbacteriën, zoals de E.coli. Daarnaast beschuldigen de makers een grote vleesleverancier ervan gewoon vlees te verpakken als duurzaam vlees. Volgens sommige respondenten is dit niets meer dan stemmingmakerij en ’het systematisch kapotmaken van de vleesindustrie’. „Er is altijd wel wat te vinden dat niet goed is en een gefrustreerde (ex-)werknemer wil het vast ook altijd wel vertellen”, licht iemand toe.

Evenzovele deelnemers maken zich echter grote zorgen en vrezen dat dit alles slechts het topje van de ijsberg is. „De schandalen stapelen zich op en het is wachten op het volgende vleesdrama.” Er wordt in deze sector veel te veel gesjoemeld, het draait alleen maar om geld, menen deze stemmers.

Twee derde gelooft zeker dat er misstanden plaatsvinden in slachthuizen, maar, zeggen sommigen, er zijn ongetwijfeld kwaden en goeden. „De kwaden richten zich op winstmaximalisatie en minder op kwaliteit.” Meerdere deelnemers geven aan wel eens in een slachthuis te komen, maar hun ervaringen lopen nogal uiteen. „Het valt allemaal wel mee, er zijn strenge hygiëneregels”, zegt er een. Een ander beweert: „Ik heb als onderhoudsman in een aantal slachthuizen al zoveel misstanden gezien, daar lusten de honden geen brood van...”

Sommigen weten te vertellen dat er een zeer goede controle is in de slachthuizen. „Dat er eens een darm is doorgesneden, wil nog niet zeggen dat dit altijd gebeurt. We moeten elkaar geen overdreven angst aanpraten. Hebben deze mensen wel eens nagedacht wat er aan hun handen zit na gebruik van een openbaar toilet, het gebruik van winkelkarretjes of een pinautomaat?” Desalniettemin is twee derde van mening dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft gefaald en vindt ruim 70 procent dat er meer en strenger toezicht moet komen.

Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) heeft hogere boetes aangekondigd, maar de helft van de deelnemers ziet dit niet als oplossing van het probleem. Fabrikanten die sjoemelen met veiligheid en gezondheid dienen hard aangepakt te worden. „Bij misstanden zo’n slachthuis gewoon enkele weken sluiten. U zult zien dat ze dan wel volgens de regels werken.”

Achttien procent zegt door het poepvleesverhaal minder vlees te gaan eten, vijf procent stopt er helemaal mee. De meesten zien geen heil in biologisch vlees. „Ik denk niet dat er verschil is in de bewerking van normaal en biologisch vlees, ook niet in smaak, wel in prijs.” Zestig procent geeft aan gewoon vlees te blijven eten. „Als je het goed verhit is er niets aan de hand. Onhygiënisch handelen van de consument richt meer schade aan.”