1057859
Wat U Zegt

'Drank vanaf 18 jaar'

Het lijkt HJ Dam uit  Echtenerbrug  zinloos om mensen op te leiden die moeten gaan controleren of er geen drank wordt verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. "Naast dat dit bijna niet te controleren is en handhaving handenvol geld kost, zullen jongeren toch vrij gemakkelijk aan drank kunnen komen", denkt hij. "Effectiever is om het drinken of in bezit hebben van alcohol beneden de 18 jaar strafbaar te stellen." Reageer.

HJ Dam, Echtenerbrug:

Om te voorkomen dat retailers in 2014 geen drank meer gaan verkopen aan personen van jonger dan 18 jaar wordt momenteel een heel leger van ambtenaren en ander personeel opgeleid om dat te gaan controleren. Diegene die dan toch per ongeluk een flesje drank aan een jongere verkoopt, kan rekenen op een flinke boete, zo wordt verkondigd.

Naast dat dit bijna niet te controleren is en handhaving handen vol geld kost, zullen jongeren toch vrij gemakkelijk aan drank kunnen komen door het gewoon te laten kopen door iemand van 18 jaar of ouder. Het gebruik zal dan dus niet voorkomen worden, hoogstens wat afnemen.

Het is daarom veel effectiever en gemakkelijker te controleren om de wet zo te maken dat het drinken of zelfs het in bezit hebben van alcohol beneden de 18 jaar op zichzelf strafbaar wordt.

Wanneer een controleur dan een jong uitziend iemand die drank op heeft, ziet drinken of zelfs ziet lopen met drank, hoeft alleen naar diens ID te worden gevraagd om na te gaan of er een strafbaar feit wordt gepleegd. De verkopers van drank (en dan met name de caissières) worden dan ontlast en de verantwoordelijkheid van het hebben of drinken van drank beneden de 18 jaar komt dan volledig te liggen bij de gebruiker en/of diens ouders.