Nieuws/Wat U Zegt
1067455
Wat U Zegt

Klassieker: 010 tegen 020

Dit weekeinde werd de klassieker Ajax-Feyenoord weer gespeeld, al zolang ik me kan herinneren de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Waarom is de rivaliteit tussen deze clubs zoveel heviger dan tussen andere? W. ter Haar, Schiedam

De wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord behoren sinds jaar en dag tot de meest spraakmakende die in ons land worden gespeeld. Het duel stond ooit zelfs op de vijfde plek op de lijst met ’Greatest derbies’ van het World Soccer Magazine.

Vonken

De eerste ontmoeting tussen beide clubs vond plaats op 9 oktober in 1921. Een wedstrijd waarvan al meteen de vonken afspatten. Ajax won in eerste instantie met 3-2, maar na protest van Feyenoord werd een doelpunt van de godenzonen afgekeurd, waardoor de uitslag uiteindelijk op 2-2 kwam. Feyenoord werd dat seizoen tweede, één punt voor Ajax. Toen al lag het voor de club uit Amsterdam gevoelig dat zij het moest afleggen tegen de nieuwkomer die pas dat seizoen voor het eerst promotie had gemaakt vanuit de lagere eerste klasse-B, destijds door de gevestigde elite veelzeggend ’margarine eerste klasse’ genoemd.

Veldslagen

Die strijd van het eerste uur duurt voort tot op de dag van vandaag. Ongeacht hun plek op de ranglijst, Ajax-Feyenoord is en blijft dé wedstrijd. De kakkerlakken (zoals Ajaxfans de Feyenoorders noemen) tegen de Joden (de omstreden benaming die Feyenoorders hun aartsvijand geven). De rivaliteit tussen de supportersclubs leidde zelfs tot veldslagen, bijvoorbeeld in 1997, toen Ajax-supporter Carlo Picornie door een Feyenoord-fan werd gedood.

Voor de strijd tussen beide clubs bestaan meerdere verklaringen. De één noemt het rivaliteit tussen steden, volgens anderen is het vooral een cultuurconflict. Als fan kies je voor de arbeidersmentaliteit van 010 of voor de grachtengordelmentaliteit van 020. Die typering geldt ook voor de spelers; Feyenoord is het boegbeeld van werkvoetbal en Ajax van technische verfijning. Wie zondag de grootste kans maakt? Van de 172 wedstrijden (tot en met juli 2013) tegen elkaar, won Ajax 75 keer en Feyenoord 55. Ze speelden 42 keer gelijk.