Nieuws/Wat U Zegt
1068073
Wat U Zegt

’Bank nu van de hand doen, zal onvermijdelijk tot verlies leiden’

Uitslag stelling: Wachten op betere tijden

Minister Jeroen Dijsselbloem wil zo snel mogelijk een beslissing nemen over de toekomst van de staatsbank ABN Amro. Het lijkt zeker dat de bank verkocht gaat worden, maar is het nu het juiste moment vroegen wij de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Nee vindt 70 procent. Nu verkopen, is een kortetermijnoplossing en zal alleen maar geld kosten. Beter is het de bank aan te houden en later pas te verkopen. „Wacht tot na de crisis. Niet op het laagst van de markt een winstgevend bedrijf van de hand doen. Trek eerst dividend.”

Maak er maar een officiële staatsbank van, zeggen sommigen. „De financiële sector heeft laten zien dat deze de macht niet aankan.” Bijna een kwart voelt er wel voor de bank zo snel mogelijk te verkopen. „Hoe eerder hoe beter. Laat ze het nu maar zelf bewijzen. De steun heeft meer dan lang genoeg geduurd.”

Minister Dijsselbloem zegt de bank alleen van de hand te willen doen als de marktomstandigheden gunstig zijn. Dat lijkt de meesten verstandig. „Verkoop heeft pas zin als er een reële prijs voor kan worden ontvangen. In de tussentijd moet de bank zo gezond mogelijk worden gemaakt. Dit betekent o.a. reorganiseren, arbeidsvoorwaarden aanpassen en cultuur veranderen”, reageert iemand. Velen hebben het idee dat er nu te snel beslissingen genomen gaan worden. „Het kabinet lijkt in paniek omdat het de staatskas maar niet op orde krijgt.”

Verlies

Ruim 80 procent heeft er weinig vertrouwen in dat we de 30 miljard euro die de Staat in ABN Amro heeft gestoken, gaan terugverdienen als we nu gaan verkopen. „Geen hond wil een uitgeklede Nederlandse bank kopen”, merkt een respondent somber op. Een ander stelt dat we het verlies maar moeten nemen „en met de rest proberen de economie weer aan de praat te krijgen”.

Ruim de helft lijkt dat laatste een goed idee. Maar dan moet het geld wel in ónze economie gestopt worden en niet in de Griekse, benadrukken sommigen.

Omdat de bank met belastinggeld is gekocht, zou de opbrengst gebruikt moeten worden om de belastingtarieven te verlagen, vindt ruim twee derde. Dertig procent is het daar niet mee eens en wil met het geld de staatsfinanciën op orde brengen.

De meningen zijn verdeeld over de vraag of de bank alleen aan een Nederlandse partij verkocht mag worden. Negenenveertig procent vindt dat ABN Amro in Nederlandse handen moet blijven, 45 procent is van mening dat de bank verkocht moet worden aan de hoogste bieder. De meesten zien oud-minister Zalm dan graag vertrekken, „zonder bonus of andere regeling”.

Daarnaast vinden velen dat de bank de verplichting moet krijgen extra geld aan consumenten en bedrijven te lenen. „ABN Amro houdt zich alleen bezig met de eigen reserves en doet absoluut niets om de economie te stimuleren, terwijl de bank met het geld van de belastingbetaler op de been is gehouden.”

Wat de overgrote meerderheid betreft, was dit de laatste keer dat de Staat een bank redt. „De volgende keer gewoon failliet laten gaan, dat saneert het beste en geeft bankiers een stuk meer realiteitszin. Falen moet flink pijn doen.”