Nieuws/Wat U Zegt
1068345
Wat U Zegt

’De publieke omroep is vanwege de hoge salarissen veel te duur’

Uitslag stelling: Nieuwe zender is welkom

Hoewel de Stemmers op De Stelling van de Dag nog niet laaiend enthousiast zijn over de nieuwe televisiezender FOX, is de zender best welkom. Althans bij een vijfde. De rest vindt dat er al veel te veel omroepen zijn. Ook zouden de meesten het jammer vinden als FOX de plek zou innemen van Studio Sport.

FOX is de nieuwe commerciële zender die behalve sportprogramma’s ook allerlei series uitzendt. Dertig procent van de ruim vijfduizend respondenten heeft de zender al bekeken. Overigens stemden afgelopen maandag nog niet eens zestigduizend kijkers af op het nieuwe kanaal.

Serie

De aantrekkelijkste serie uit het aanbod van FOX lijkt de meesten Da Vinci’s Demons, over de beroemde Italiaanse kunstenaar. De meeste interesse blijkt er echter te zijn voor de sport die FOX uitzendt.

Het televisiekanaal, dat eigendom is van de mediamagnaat Rupert Murdoch, heeft voor dit jaar al de rechten verworven van de volledige wedstrijden van het eredivisievoetbal. Voetballiefhebbers kunnen nu tegen betaling de duels bekijken. Volgens critici vraagt de zender hiervoor een veel te hoge prijs. „Fox maakt het voetbal kapot”, schrijft een respondent.

Volgend jaar heeft Murdoch ook de rechten van de samenvattingen in handen. Nu zendt de NOS die nog uit bij Studio Sport. De vraag is wat er dan gaat gebeuren. Gaat Fox het jarenlange avondritueel dan overnemen, of zal de NOS de rechten toch nog weten te bemachtigen en blijft Studio Sport gewoon doorgaan? Iets minder dan de helft denkt het laatste. Een kleinere groep, een derde, denkt wel dat het populaire sportprogramma van de buis zal verdwijnen. Iemand schrijft: „De NOS doet altijd net of ze de enige is die voetbalprogramma’s kan maken.”

Een kleine meerderheid zou het jammer vinden als de samenvattingen niet meer op zondagavond worden uitgezonden. Daarentegen vindt een kleine minderheid dat het vertonen van de samenvattingen van voetbalwedstrijden geen taak is voor de publieke omroep. Wat een derde van de stemmers betreft, mag die hele publieke omroep wel verdwijnen. „Mooi zo, we kunnen prima zonder 1,2 en 3. De omroep is vanwege de hoge salarissen veel te duur.”

Te veel

Driekwart van de respondenten vindt dat er te veel televisiezenders zijn. De meesten klagen erover dat er te veel reclame op is. Een stemmer zou er toch nog best een zender bij willen: „Eentje zonder voetbal graag.” Een andere respondent zou wel meer show willen zien op de Nederlandse televisie. En iemand schrijft: „Een kanaal dat goede series uitzendt als The Wire en Homeland. Dus niet die ordinaire troep van RTL5 en zonder de pretenties van de VPRO.”

Gevraagd naar de voorkeuren van stemmers, blijkt dat het meest populair nieuws- en actualiteitenprogramma’s zijn, gevolgd door films en sport. Een respondent vindt FOX wel fijn: „Ik vind het wel prettig, zo’n zender die zijn focus heeft op sport.” FOX heeft tegenover het immens populaire Voetbal International ook een voetbalprogramma geprogrammeerd. Iemand hoopt dat dat zo goed wordt, dat VI (’met die achterlijke Van der Gijp en achterbakse Derksen’) gaat verdwijnen. Een stemmer heeft een betere remedie tegen de ergernis over het tvaanbod: „Al zijn er duizend zenders. Je hóéft niet te kijken.”

Zoals FOX de sportliefhebber gaat bedienen, zo komt er voor de filmliefhebbers op 11 september Netflix. Deze levert series en dus ook films on demand, wat betekent dat kijkers kunnen kijken wanneer ze willen maar daarvoor meestal wel moeten betalen. De stemmers op De Stelling van de Dag zijn niet van zins dat te gaan doen. 89 procent kijkt nooit naar betaaltelevisie. Een van de stemmers: „Een betaalzender komt er bij mij niet in. Ik betaal al genoeg aan van alles.”