Nieuws/Wat U Zegt
1068977
Wat U Zegt

’Brede steun kun je niet met een ramkoers afdwingen’

Uitslag stelling: Kabinet is de weg kwijt

„Wat een arrogantie. Deze regering luistert naar niemand. Niet naar het volk, niet naar de oppositie en niet naar deskundigen. Het loopt helemaal verkeerd in Nederland.” Dat is de visie van heel wat deelnemers aan de Stelling van de Dag. Een overgrote meerderheid onderschrijft dan ook de Stelling dat het kabinet hard bezig is het eigen doodvonnis te tekenen.

De coalitie van VVD en PvdA lijkt zonder steun van de oppositie de confrontatie in de Eerste Kamer aan te gaan. Onderhandelingen met D66 en GroenLinks over onder meer bezuinigingen op kindsubsidies en de toekomst van de studiefinanciering gaan niet meer door. D66-voorman Alexander Pechtold noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet niet meer met de oppositie om de tafel wil. Ruim zestig procent van de respondenten is het met Pechtold eens. „De regeringspartijen zullen de oppositie nog hard nodig hebben in de senaat en vliegen vangen doe je nog steeds met stroop.” Iemand anders voegt daaraan toe: „Brede steun kun je niet met een ramkoers afdwingen.”

Bijna een derde is echter van mening dat de oppositie zijn hand heeft overspeeld. „De partijen vragen te veel. De regering heeft de meerderheid in de Tweede Kamer en moet zich niet laten chanteren door het feit dat de coalitie in de Eerste Kamer afhankelijk is van de instemming van de oppositie.” Bewondering voor het kabinet dat ze een eigen koers varen? Nee, zegt 79 procent. Slechts 16 procent kan zich daar wel in vinden. Een van u zegt daarover: „Deze coalitie is democratisch gekozen en mag dus regeren. Praten met de oppositie is goed, maar het kabinet moet een eigen koers varen.”

Volgens de laatste peilingen kan het huidige kabinet nog maar rekenen op 34 zetels in de Tweede Kamer. Driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is van mening dat dit de aanleiding vormt voor nieuwe verkiezingen. „De Nederlandse kiezer moet de kans krijgen zich over het huidige beleid uit te spreken.” Daar staat tegenover dat 23 procent van de respondenten weinig waarde hecht aan peilingen.

Aardverschuiving

Dat er een politieke aardverschuiving gaat plaatsvinden bij nieuwe verkiezingen, lijkt wel duidelijk. Drieënveertig procent van u zegt de volgende keer zeker op een andere partij te gaan stemmen. „De afgelopen dertig jaar heb ik altijd VVD gestemd. Dat doe ik echter nooit meer. Veel beloven en weinig geven, doet een VVD’er niet in vreugde leven.” Overigens zegt 44 procent wel te zullen blijven bij de keuze van de vorige verkiezingen.

Ruim 10 procent zegt de volgende keer helemaal niet te zullen gaan stemmen. Zij hebben alle vertrouwen in de politiek verloren. „Het hele kabinet is een wereldvreemde club geworden waar niemand nog iets aan heeft. Bovendien is Mark Rutte compleet onzichtbaar en toont geen leiderschap. En moeten we dan nu weer gaan stemmen? Laten we een zakenkabinet samenstellen met deskundige ministers die dit land weer op de rails zetten.”

„Democratie?” zo vraagt iemand zich tot slot af. „Het lijkt in dit land wel een dictatuur.” „De regering komt er zelf niet meer uit en dan willen ze er liever geen pottenkijkers bij hebben. We zijn gedegradeerd van het beste jongetje van de klas naar het lachertje van Europa.”