10717
Wat U Zegt

Deelnemers adviseren ouders met jonge kinderen:

Uitslag Stelling: Rust, reinheid, regelmaat

De stellingdeelnemers hebben een vernietigend oordeel over de opvoeders van nu. „Kinderen krijgen alles wat hun hartje begeert en worden overladen met keuzes, terwijl ze gebaat zijn bij structuur en discipline.” De stellingdeelnemers hebben een vernietigend oordeel over de opvoeders van nu. „Kinderen krijgen alles wat hun hartje begeert en worden overladen met keuzes, terwijl ze gebaat zijn bij structuur en discipline.”

De meningen zijn niet mals. „Ouders vinden hun baan en het bijbehorende salaris belangrijker dan hun kinderen”, „de spaarzame vrije tijd die werkende ouders hebben besteden ze het liefst aan zichzelf” en „ouders willen wel kinderen, maar willen er niets voor laten. Carrière gaat voor alles”, klinkt het in de reacties op de stelling.

Toch ligt het probleem niet helemaal bij de ouders, vindt meer dan 10 procent van de deelnemers. „Niet de ouders schieten te kort, maar de overheid. Die heeft ervoor gezorgd dat ouders bijna verplicht zijn om allebei te werken om het gezinsinkomen gezond te houden.” Een ander beaamt dat. „Als beide ouders werken - wat wel moet om alles te kunnen betalen - is het logisch dat er niet veel tijd overblijft voor de kinderen.”

Een respondent vindt wel dat het een stuk beter gaat dan zo’n zestig jaar geleden. „Vroeger was het gras echt niet groener. Toen hadden ouders helemaal geen belangstelling voor hun kinderen, met gezinnen met soms wel 14 kinderen. De oudere kinderen draaiden dan op voor de opvoeding van hun broertjes en zusjes.”

Bijna driekwart van de deelnemers vindt dat het voor kinderen tegenwoordig lastiger opgroeien is dan voor de vorige generatie. „Er zijn tablets, spelcomputers, mobiele telefoons en niet te vergeten de sociale media. De ouders van nu zijn nog zonder die dingen opgegroeid en moeten nu zelf uitzoeken hoe ze dit inpassen in de opvoeding van hun kinderen.”

Een moeder vindt het lastig om te bepalen of het vroeger beter was. „Je kunt geen appels met peren vergelijken. De kinderen van nu hebben andere technologie dan dertig jaar geleden. Echter de waarden van opvoeding blijven hetzelfde; liefde, respect en tolerantie.”

90 Procent van de deelnemers vindt dat sociale media invloed hebben op losbandig gedrag van kinderen. „Kinderen worden te veel vrijgelaten op sociale media. Ouders moeten ondersteuning bieden, maar ze weten er vaak te weinig van om hun kinderen voor de gevaren te behoeden.”

Vooral opa’s en oma’s vinden het lastig hun plek te vinden in relatie met hun kleinkinderen in dit digitale tijdperk. „Ik vind die mobieltjes een regelrechte ramp”, klaagt een oma. „Ik moet steeds aan de bel trekken om ook wat aandacht te krijgen of om een praatje te kunnen maken met de kleinkinderen. Ik voel me dan echt tweedehands.” Een opa prijst juist de rol van zijn dochter en haar man in de opvoeding van hun twee dochters. „Oordelen over ouders is makkelijk. Ik begrijp dat het niet in elk gezin een opvoedfeest is, maar ik vind dat mijn dochter en haar man het hartstikke goed doen.”

Structuur is het codewoord, vindt 80 procent van de respondenten. „Wij kozen ervoor dat ik ging werken en dat mijn vrouw thuisbleef voor onze zonen. We gingen niet twee of drie keer per jaar op vakantie en we hadden geen nieuwe auto’s, maar we hebben gouden herinneringen aan spelletjesavonden met onze kinderen, bezoekjes aan het museum en tochten door het bos. En dat is ook wat waard.”

Naomi Bönker