Nieuws/Wat U Zegt
1091175
Wat U Zegt

‘Tablet kans voor leesbevordering’

Kinderen zie je steeds vaker met een tablet in hun hand. Is dat slecht? Niet per se, vindt kinderboekenschrijfster Rian Visser. Deze lezeres denkt dat het gebruik van een tablet bijvoorbeeld goed van pas komt bij autochtone gezinnen, waarvan de kinderen een taalachterstand hebben. Lees verder en laat weten hoe u erover denkt.

“Je ziet steeds minder mensen met een boek op schoot en steeds meer mensen met een smartphone of tablet. Voor volwassenen hebben we deze verandering geaccepteerd, maar als het om kinderen gaat, zijn we erg bezorgd. Niemand beweert dat een tablet de opvoeding of leerkracht compleet kan vervangen. Maar we moeten wel naar de voordelen kijken. In veel gezinnen wordt weinig voorgelezen. Ik heb net een half jaar lesgegeven op een achterstandsschool en in ongeveer de helft van de gezinnen was wel een tablet aanwezig. Bijna alle ouders hebben een smartphone. Digitale prentenboeken met voorleesstem zijn ideaal voor ouders met een laag taalniveau om samen met hun kinderen te lezen en luisteren. Digitale leesbevordering is de kans om de taalachterstand op school te beperken. Nu nog goede voorlichting over het gebruik ervan.”

Rian Visser, kinderboekenschrijver en schoolschrijver 

Denkt u ook dat voorlichting over het educatieve gebruik van een tablet kan werken tegen taalachterstanden van allochtone gezinnen? En wat levert dat ons uiteindelijk op? Reageer!