1100097
Wat U Zegt

Riant Verblijf

De heer Reissner uit Amsterdam verbaast zich over de riante omstandigheden in gevangenissen. Hij doet dit naar aanleiding van foto's die Samir A. vanuit zijn cel wereldkundig heeft gemaakt. Heeft ook u zich daarover verbaasd? Lees hier verder en geef uw mening.

Ik schrijf het jaar 1969. We waren gehuisvest in barakken, sliepen met 10 tot 12 man op zaal. De inrichting bestond uit grauwe, grijze metalen stapelbedden en dito kasten, een tafel en een paar keukenstoelen. Het waslokaal had roestvrijstalen bakken met eenvoudige kranen. Eten deden we uit roestvrijstalen plates met drie vakken, een voor je soep, een voor je hoofdgerecht en een voor je toetje. Het werd je geserveerd uit grote gamellen.

We waren dienstplichtige soldaten en werden behandeld zoals dat toen acceptabel en menswaardig gevonden werd.

Nu kijk ik naar foto’s van Samir A., door hemzelf genomen en op het internet geplaatst. Vergenoegd glimlachend op zijn bed in zijn van alle gemakken voorziene kamer in de gevangenis.

Mijn generatie weet dat als we in een verzorgingstehuis terecht mochten komen, het verblijf allerminst riant zal zijn. De normen voor menswaardigheid verschillen blijkbaar voor plichtsgetrouwe burgers en criminelen.

R.G.R. Reissner, Amsterdam